Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem

17 maja 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Od razu zaznaczę, że nie jest to niskokaloryczny i „dietetyczny” przepis, tym niemniej polecam wszystkim lubiącym „podróże kulinarne”.

Proporcje na (mniej więcej) 4 słoiczki

1 kg truskawek

1,5 g zielonego pieprzu

obrana skórka z dwóch cytryn

35 dag cukru żelującego

70 dag cukru

Umyte i osączone (ew. pokrojone w duże kawałki) truskawki zasypujemy cukrem (tym zwykłym) i odstawiamy. Gdy puszczą sok zlewamy go i gotujemy (sok) z  pieprzem. Odstawiamy na kilka minut i odcedzamy połowę pieprzu. Następnie sokiem zalewamy truskawki, gotujemy i odstawiamy na 5 minut. Ponownie zlewamy sok, dodajemy cukier żelujący, skórki z cytryn – mieszamy. Zalewamy truskawki i gotujemy 3 – 5 minut. Wyjmujemy skórki i  odstawiamy konfiturę do następnego dnia.

Gotujemy i gorącą przekładamy do słoików.

file1305649660