Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem

17 maja 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Od razu zaznaczę, że nie jest to niskokaloryczny i „dietetyczny” przepis, tym niemniej polecam wszystkim lubiącym „podróże kulinarne”.

Proporcje na (mniej więcej) 4 słoiczki

1 kg truskawek

1,5 g zielonego pieprzu

obrana skórka z dwóch cytryn

35 dag cukru żelującego

70 dag cukru

Umyte i osączone (ew. pokrojone w duże kawałki) truskawki zasypujemy cukrem (tym zwykłym) i odstawiamy. Gdy puszczą sok zlewamy go i gotujemy (sok) z pieprzem. Odstawiamy na kilka minut i odcedzamy połowę pieprzu. Następnie sokiem zalewamy truskawki, gotujemy i odstawiamy na 5 minut. Ponownie zlewamy sok, dodajemy cukier żelujący, skórki z cytryn – mieszamy. Zalewamy truskawki i gotujemy 3 – 5 minut. Wyjmujemy skórki i odstawiamy konfiturę do następnego dnia.

Gotujemy i gorącą przekładamy do słoików.

file1305649660



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem

  1. avatar dietetyk medyczny pisze:

    czuć czuć – konfitura jest słodka i ostra jednocześnie!

  2. avatar agf pisze:

    Ciekawa tylko jestem czy ten pieprz czuć smaku, czy konfitura jest taka bardziej ostra?

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Korektor tuszujący siwe włosy Mytou…
Ja tego używam tylko w podbramkowych sytuacjach...
Balsam do golenia?
Gilette to jednak taka klasyka dla większości facetów.
Wynajmowanie mieszkania czy kredyt …
Jak się jest nastawionym bardziej na karierę niż przesiadywanie w jednym miejscu to raczej...
Manicure w Poznaniu
Używam zwykłych lakierów, więc zmiana koloru to nie problem, kiedy tylko sobie zamarzę...