Trufle czekoladowo-rumowe

30 listopada 2010, dodał: ALINKA-A5
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 tabliczki stopionej gorzkiej czekolady
  • rum lub spirytus
  • aromat rumowy Delecta
  • cukier puder
  • pół kostki masła

~ Do stopionej w kąpieli wodnej czekolady dolać „na oko” kilka łyżek alkoholu oraz kilka kropli aromatu rumowego. Dokładnie wymieszać. Ostudzić do temperatury pokojowej. Utrzeć z mięciutkim masłem na jednolitą masę.

~ Dosypywać wolno cukier puder, aż masa zrobi się lekko „sucha” i pozwoli się formować w kulki.
Wstawić na pół godzinki do lodówki, aby masa nieco stężała i sprawdzić konsystencję tocząc w dłoniach jedną czy dwie kuleczki.
Masa nie powinna być zbyt sucha, żeby kulki się nie kruszyły podczas toczenia. Dla rozrzedzenia dodać 1-2 łyżki alkoholu lub łyżkę oleju (dobry jest orzechowy) – dla zagęszczenia dosypać nieco cukru pudru.

~ Z gotowej masy o odpowiedniej konsystencji utoczyć niewielkie kuleczki i od razu panierować w posypce czekoladowej (wiórkach kokosowych, mielonych orzechach lub migdałach, kakao, kruszonych herbatnikach) i układać na półmisku.

~ Gotowe trufelki wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc)

file1291123250



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz