Trociniak

6 grudnia 2010, dodał: ALINKA-A5
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

6 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl maki ziemniaczanej lub 2 kisiele, wtedy biszkopt bedzie innego smaku – ja dodałam cytrynowe DELECTA
mały proszek do pieczenia DELECTA
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijając dodać żółtka , obie mąki i proszek do pieczenia
Piec 25-30 min w 155 st-forma 28-40 cm.
Gotowy krem karpatkowy DELECTA  lub 2 jasne budynie DELECTA ugotować z cukrem według przepisu na opakowaniu.Jak ostygnie budyń dodać kostkę „Kasi” – dobrze utrzeć na puch.

3 łyżki żelatyny namoczyć w 1/3 szkl. zimnej wody – potem podgrzać i dodać do gotowego kremu.

3 jednakowe galaretki rozpuścić w litrze wody, gdy zacznie krzepnąć dodać 6 jabłek obranych i startych na tarce o dużych oczkach. Dodać do krzepnącej galaretki.

Przełożenie ciasta
Biszkopt nasączyć – 1/2 szkl. wody z 2 łyżeczkami wody i łyżeczka kwasku cytrynowego.

Nasączony biszkopt, część kremu, potem połowa galaretki z jabłkami. Do lodówki na 5 min, potem druga połowa galaretki. Jak ściągnie na tyle aby wyłożyć pozostałą część kremu to wykładamy krem i prażone wiórki kokosowe.

100 g + 2 łyżki mleka + 2 łyżki masła – podsmażyć  i ostudzone wyłożyć – wysypać na masę.

Wiórki można przygotować w międzyczasie, gdy krzepnie galaretka. Wierzch ciasta można polać roztopioną czekoladą lub gotowa z torebki.

file1291654048



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...