Trociniak

6 grudnia 2010, dodał: ALINKA-A5
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

6 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl maki ziemniaczanej lub 2 kisiele, wtedy biszkopt bedzie innego smaku – ja dodałam cytrynowe DELECTA
mały proszek do pieczenia DELECTA
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijając dodać żółtka , obie mąki i proszek do pieczenia
Piec 25-30 min w 155 st-forma 28-40 cm.
Gotowy krem karpatkowy DELECTA  lub 2 jasne budynie DELECTA ugotować z cukrem według przepisu na opakowaniu.Jak ostygnie budyń dodać kostkę „Kasi” – dobrze utrzeć na puch.

3 łyżki żelatyny namoczyć w 1/3 szkl. zimnej wody – potem podgrzać i dodać do gotowego kremu.

3 jednakowe galaretki rozpuścić w litrze wody, gdy zacznie krzepnąć dodać 6 jabłek obranych i startych na tarce o dużych oczkach. Dodać do krzepnącej galaretki.

Przełożenie ciasta
Biszkopt nasączyć – 1/2 szkl. wody z 2 łyżeczkami wody i łyżeczka kwasku cytrynowego.

Nasączony biszkopt, część kremu, potem połowa galaretki z jabłkami. Do lodówki na 5 min, potem druga połowa galaretki. Jak ściągnie na tyle aby wyłożyć pozostałą część kremu to wykładamy krem i prażone wiórki kokosowe.

100 g + 2 łyżki mleka + 2 łyżki masła – podsmażyć  i ostudzone wyłożyć – wysypać na masę.

Wiórki można przygotować w międzyczasie, gdy krzepnie galaretka. Wierzch ciasta można polać roztopioną czekoladą lub gotowa z torebki.

file1291654048