Trociniak
Składniki:
6 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl maki ziemniaczanej lub 2 kisiele, wtedy biszkopt bedzie innego smaku – ja dodałam cytrynowe DELECTA
mały proszek do pieczenia DELECTA
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijając dodać żółtka , obie mąki i proszek do pieczenia
Piec 25-30 min w 155 st-forma 28-40 cm.
Gotowy krem karpatkowy DELECTA lub 2 jasne budynie DELECTA ugotować z cukrem według przepisu na opakowaniu.Jak ostygnie budyń dodać kostkę „Kasi” – dobrze utrzeć na puch.
3 łyżki żelatyny namoczyć w 1/3 szkl. zimnej wody – potem podgrzać i dodać do gotowego kremu.
3 jednakowe galaretki rozpuścić w litrze wody, gdy zacznie krzepnąć dodać 6 jabłek obranych i startych na tarce o dużych oczkach. Dodać do krzepnącej galaretki.
Przełożenie ciasta
Biszkopt nasączyć – 1/2 szkl. wody z 2 łyżeczkami wody i łyżeczka kwasku cytrynowego.
Nasączony biszkopt, część kremu, potem połowa galaretki z jabłkami. Do lodówki na 5 min, potem druga połowa galaretki. Jak ściągnie na tyle aby wyłożyć pozostałą część kremu to wykładamy krem i prażone wiórki kokosowe.
100 g + 2 łyżki mleka + 2 łyżki masła – podsmażyć i ostudzone wyłożyć – wysypać na masę.
Wiórki można przygotować w międzyczasie, gdy krzepnie galaretka. Wierzch ciasta można polać roztopioną czekoladą lub gotowa z torebki.