Tradycyjny gulasz z indyka – zdrowy, aromatyczny i pełen smaku
Gulasz z papryką najczęściej zawiera szynkę lub wołowinę. Nie każdy jednak lubi czerwone mięso, a czasami potrzebujemy szybkiej alternatywy na sycące danie obiadowe. Pierś z indyka może stanowić alternatywę dla czerwonego mięsa, a takie danie jest zdecydowanie mniej czasochłonne, a równie smaczne i pożywne. To doskonały wybór dla osób, które cenią sobie zdrowe i smaczne posiłki.
Gulasz z indyka to pomysł na niezwykle rozgrzewający, sycący a także smaczny obiad. Nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych, to typowe danie jednogarnkowe, które możemy przygotować z kilku łatwo dostępnych składników. Mięso z piersi indyka, papryka, cebula, marchewka i czosnek to kluczowe składniki tego dania.
Tradycyjny gulasz z indyka to kwintesencja domowej kuchni i propozycja idealna na rodzinne, codzienne posiłki. Mięso drobiowe ma dużo białka i niewiele tłuszczu, więc jest także idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o linię i zdrowie. Delikatne mięso z indyka po długim gotowaniu w aromatycznym sosie staje się niezwykle kruche i rozpływa się w ustach. Wybierając mięso indyka do gulaszu, oszczędzamy też czas, ponieważ o wiele szybciej staje się miękkie, w porównaniu z mięsem czerwonym. Ponadto indyka lubią dzieci, bo jest to mięso miękkie, jasne, soczyste i lekkostrawne.
Gulasz z indyka możemy podawać z ziemniakami, ryżem lub kluskami śląskimi czy kopytkami. Sos jest kremowy i wyrazisty dlatego możemy jeść go także z pieczywem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby gulasz podać z makaronem lub kaszą, a nawet z pampuchami. Gulasz możemy też wzbogacić różnymi warzywami, dostosowując go do swoich preferencji. Do gulaszu można dodać suszone pomidory, pieczarki, boczniaki, cukinię, groszek czy fasolkę szparagową. Przepis podstawowy możemy też modyfikować dodając do sosu suszone owoce np. żurawinę, jabłka, gruszki czy morele. Choć klasyczny przepis na gulasz z indyka ma swój tradycyjny zestaw przypraw, możemy też eksperymentować. Szczypta kuminu lub curry nada mu orientalnego charakteru, a odrobina rozmarynu, bazylii lub ziół prowansalskich wprowadzi śródziemnomorski akcent. Posypanie gotowego dania posiekaną natką pietruszki, czosnkiem niedźwiedzim lub koperkiem nie tylko poprawi jego wygląd, ale także doda świeżego aromatu.
Aby gulasz z indyka był jeszcze smaczniejszy, możemy zamarynować mięso przed gotowaniem. Wystarczy zmieszać odrobinę oliwy z czosnkiem i ulubionymi ziołami, a następnie zalać pokrojone mięso i odstawić na godzinę do lodówki. Gulasz można przechowywać w lodówce do 3 dni i odgrzewać w sposób tradycyjny. Gulasz można ugotować w garnku lub przyrządzić na większej patelni. To zdrowa, smaczna i pożywna alternatywa dla tradycyjnych gulaszów mięsnych.
Przepis na tradycyjny gulasz z indyka
Składniki:
– 600 g fileta z indyka
– 1 ząbek czosnku
– oliwa z oliwek
– 1 cebula
– papryka zielona i żółta
– 2 marchewki
– 1 liść laurowy, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka oregano, sól i pieprz czarny mielony
– 250 ml gorącego bulionu
– 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Filet z indyka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz startym czosnkiem i obtoczyć mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso na złoty kolor. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę, pokrojoną w kawałki marchewkę i pokrojoną na paski paprykę. Pod koniec podsmażania warzyw dodać przyprawy. Na patelnię wlać gorący bulion, wymieszać i dodać obsmażonego indyka. Całość gotować ok. 20 min. Mieszać od czasu do czasu zdejmując pokrywkę. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem i zaprawić śmietaną.