Tradycyjny barszcz z uszkami

4 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki:

Ciasto:

30 dag mąki
1 jajko
sól
Farsz grzybowy:
15 dag suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
3 łyżki tartej bułki
Vegeta
1 jajko

Barszcz:

włoszczyzna
0,5 kg buraków
1 łyżeczka Vegety
sok z cytryny
2 kostki rosołowe wołowe

file1286201152

Sposób przygotowania:

Farsz: Grzyby opłukać, namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i posiekać. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle, dodać grzyby i smażyć razem około 15 minut. Ostudzić dodać jajko, bułkę tartą i przyprawić Vegetą .
Ciasto: Do mąki dodać jajko, szczyptę soli i zagniatać dodając wody  tak aby otrzymać ciasto doskonale wyrobione. Podzielić na części. Każdą część rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Placek pokroić na kwadraty o boku 4 cm, na każdy nałożyć po łyżeczce farszu. Zagiąć po przekątnej, zlepić brzegi, a następnie rogi trójkąta. Uszka wkładać do osolonego wrzątku, gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową.
Barszcz: Ugotować wywar z włoszczyzny i  pokrojonych w ćwiartki buraków. Warzywa wyjąć, do wywaru dodać 2 kostki rosołowe wołowe Podravka, 1 łyżeczkę Vegety oraz sok z cytryny. Gotować około 15 minut.

www.podravka.pl