Tortille po turecku
Artykuł zewnętrzny
Tortille z grillowanymi warzywami i kurczakiem
Składniki:
Sałatka: ½ kg pomidorów, przeciętych na pół,
1 mała papryczka chilli,
1 mała szalotka
3 łyżki soku z limonki
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cukru
1/3 filiżanki świeżych liści kolendry, posiekanych
Pozostałe: 1 i 3/4 kg polędwiczek z piersi indyka lub 6 średnich piersi z kurczaka bez kości
2 łyżki przyprawy Fajita
4 łyżeczki oliwy z oliwek
3 duże cebule, pokrojone w plastry
12 kukurydzianych tortilli
Przygotowanie:
Sałatka: Przygotować grill i upiec pomidory oraz chilli (ok. 10 min.). W blenderze wymieszać pomidory, chilli, szalotki, sok z limonek, sól i cukier oraz kolendrę. Przykryć i przechowywać w lodówce. W średniej misce wymieszać polędwiczki z indyka lub kurczaka z przyprawami Fajita i 2 łyżeczkami oleju. Pozostałymi 2 łyżeczkami oleju pokropić cebulę.
Położyć indyka lub kurczaka i cebulę na gorący ruszt grilla. Piec mięso 15 do 20 min. (kurczak 10 do 12 min.), a cebulę 12 do 15 min. lub do miękkości. Tortille zawinąć w folię i ogrzać na grillu. Przenieść indyka lub kurczaka na deskę do krojenia i pokroić na plasterki. Wypełnić tortille mięsem, cebulą i łyżką sałatki.
Położyć indyka lub kurczaka i cebulę na gorący ruszt grilla. Piec mięso 15 do 20 min. (kurczak 10 do 12 min.), a cebulę 12 do 15 min. lub do miękkości. Tortille zawinąć w folię i ogrzać na grillu. Przenieść indyka lub kurczaka na deskę do krojenia i pokroić na plasterki. Wypełnić tortille mięsem, cebulą i łyżką sałatki.