Tortilla z kurczakiem miodowo-musztardowym, rukolą i jogurtowym sosem
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
(4 porcje)
- 4 pszenne lub razowe placki tortilla
- 350-400 g filetu z piersi kurczaka
- 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej lub dijon
- sól
- rukola
- 2 duże pomidory
- 1 cebula czerwona
- mały kubeczek jogurtu naturalnego bez cukru
- 1 łyżka majonezu
- biały pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka pokroić w mniejsze, podłużne kawałki i oprószyć solą. W misce wymieszać musztardę z miodem, dodać kurczaka i wymieszać dokładnie. Fileciki smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Na każdym placku tortilli rozsmarować łyżkę sosu, posypać każdy garścią listków rukoli, dodać cząstki kurczaka, kawałki pomidora, piórka cebuli. Ponownie polać sosem, złożyć (zagiąć spód a brzegi złożyć). Podgrzać przez chwilę z obu stron na mocno rozgrzanej, suchej powierzchni grilla elektrycznego lub patelni grillowej, do pojawienia się brązowych pasków.