Tort warzywny
Składniki:
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
4 jajka
1 gałązka bazylii
2 łyżki oleju roślinnego
100 g szpinaku
pół kg sera mascarpone
8 dag startego parmezanu
15 dag fasoli szparagowej
15 dag zielonego groszku
sól
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Umyć cukinię, pokroić wzdłuż na pół, potem każdą połowę poprzecznie na cienkie plasterki . Obciąć końce fasoli, duże strąki przeciąć na pół. Szpinak umyć.
Rozgrzać olej na patelni i smażyć cebulę ok. 4 min. Dodać cukinię i fasolę, gotować, mieszając od czasu do czasu, ok. 6 minut. Dodać czosnek, a po 1 min. zdjąć patelnię z ognia.
Przesypać wszystko do dużej miski, dodać szpinak liście i bazylię, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
W drugiej misce zmiksować jajka, dodać do nich mascarpone, dobrze wymieszać. Przełożyć do miski z warzywami i dobrze połączyć wszystkie składniki.
Włączyć piekarnik, by się rozgrzewał do temperatury 180 stopni. Formę o średnicy ok. 20 cm wysmarować tłuszczem, posypać startym parmezanem. Nałożyć do niej tort i posypać pozostałym parmezanem. Piec przez ok. 30 minut.
Smacznego!