Tort serowo – truskawkowy
Biszkopt:
125 g margaryny
120 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Szczypta soli
2 jajka
100 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
300 ml mleczka kokosowego
400 g twarogu śmietankowego
4 łyżki żelatyny
2- 3 łyżki cukru pudru
300 g truskawek
Biszkopt: Miękką margarynę utrzeć na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać kolejno jajka. Wymieszać mąkę z kakao
i proszkiem do pieczenia, stopniowo połączyć z masą. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm , wysmarowanej tłuszczem i
oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopni, przez 25 minut.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić w plasterki.
Krem: Mleczko kokosowe, twaróg śmietankowy i cukier puder delikatnie zmiksować . Dodać zimną żelatynę uprzednio rozpuszczoną w 6 łyżkach
gorącej wody, wymieszać. Na koniec dodać plasterki truskawek. Krem wstawić do lodówki , gdy zacznie tężeć rozłożyć na zimny biszkopt.
I ponownie włożyć do lodówki na 4 godziny. Wierz udekorować listkami melisy lub mięty