Tort potrójnie czekoladowy

3 września 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Spód: 150 g gorzkiej czekolady, 5 jajek, 100 g margaryny, łyżka kakao, 170 g cukru.

Czekoladę z margaryną stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z kakao, dodać do czekolady. Dodać białka ubite z cukrem. Przelać na natłuszczoną tortownicę o śr. 24cm. Piec ok. 25-30 min w temp. 175st. Ostudzić w formie.

Masa I: 100g mlecznej czekolady, 3 jajka, 100 g margaryny, 110g cukru, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki żelatyny.

Margarynę stopić z połamaną czekoladą, przestudzić. Żółtka utrzeć z kakao, dodać do czekolady. Dodać ubite z cukrem białka. Żelatynę rozpuścić w 80ml wody, zimną dodać do masy. Wylać na gotowy spód i wstawić na 5 godz. do lodówki.

Masa II: 70g białej czekolady, 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego, 3 jajka, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki żelatyny.

Czekoladę stopić, lekko ostudzić. Żółtka utrzeć z olejkiem, dodać do czekolady. Dodać ubite z cukrem białka. Żelatynę rozpuścić w 70 ml wody, dodać do masy, wylać na ciasto. Schładzać całą noc. Udekorować.

Coś dla czekoladoholików:) ciasto mocnoczekoladowe i bardzo słodkie:)

file1326217357



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...