Tort makowy z maślanym kremem i truskawkami

3 lipca 2013,
dodał: gadulka
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • ciasto:
  • 150 gram masła
  • 100 gram cukru
  • 3 jajka
  • 100 gram mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gram suchego maku
  • krem:
  • 150 ml mleka
  • 100 gram cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100 gram masła
  • aromat migdałowy
  • 10 dag maku do dekoracji
  • szklanka truskawek

Etapy przygotowania

ucieramy same masło

masło ucieramy z cukrem i do wymieszanej masy dodajemy jajka – wbijając je po jednym mieszając cały czas,

suche składniki przesypujemy przez sitko i powoli dodajemy do już wcześniej wymieszanych mokrych składników – mieszamy wszystko łyżką a nie w robocie

na końcu dodajemy suchy mak i mieszamy

ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 22-25 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) bądź posmarowanej masłem i posypanej mąką

wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 30-35 minut

ciasto przecinamy na pół

resztę maku zalewamy wrzątkiem dodajemy trochę cukru pudru i odrobiną aromatu migdałowego  i przykrywamy na 30 minut talerzykiem (posłuży on do dekoracji)

krem

podgrzewamy mleko z cukrem i po podgrzaniu dodajemy od niego powoli dwa roztrzepane żółtka – cały czas mieszamy trzepaczka aby jajka się nie ścięły

gotujemy 10 minut na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje – studzimy krem

masło i aromat ucieramy i powoli do tej masy dodajemy sos ciągle go mieszając

krem smarujemy cienką warstwą w połowie i kładziemy na nim truskawki a resztę kremu kładziemy na wierch ciasta i boki – dokładnie pokrywamy ciasto

dekorujemy go makiem i truskawkami  wcześniej odsączonym na sitku z małymi oczkami

file1276002051



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.