Tort makowy z maślanym kremem i truskawkami
Składniki
- ciasto:
- 150 gram masła
- 100 gram cukru
- 3 jajka
- 100 gram mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 gram suchego maku
- krem:
- 150 ml mleka
- 100 gram cukru pudru
- 2 żółtka
- 100 gram masła
- aromat migdałowy
- 10 dag maku do dekoracji
- szklanka truskawek
Etapy przygotowania
ucieramy same masło
masło ucieramy z cukrem i do wymieszanej masy dodajemy jajka – wbijając je po jednym mieszając cały czas,
suche składniki przesypujemy przez sitko i powoli dodajemy do już wcześniej wymieszanych mokrych składników – mieszamy wszystko łyżką a nie w robocie
na końcu dodajemy suchy mak i mieszamy
ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 22-25 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) bądź posmarowanej masłem i posypanej mąką
wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 30-35 minut
ciasto przecinamy na pół
resztę maku zalewamy wrzątkiem dodajemy trochę cukru pudru i odrobiną aromatu migdałowego i przykrywamy na 30 minut talerzykiem (posłuży on do dekoracji)
krem
podgrzewamy mleko z cukrem i po podgrzaniu dodajemy od niego powoli dwa roztrzepane żółtka – cały czas mieszamy trzepaczka aby jajka się nie ścięły
gotujemy 10 minut na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje – studzimy krem
masło i aromat ucieramy i powoli do tej masy dodajemy sos ciągle go mieszając
krem smarujemy cienką warstwą w połowie i kładziemy na nim truskawki a resztę kremu kładziemy na wierch ciasta i boki – dokładnie pokrywamy ciasto
dekorujemy go makiem i truskawkami wcześniej odsączonym na sitku z małymi oczkami