Tort makowy z maślanym kremem i truskawkami

3 lipca 2013, dodał: gadulka
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • ciasto:
  • 150 gram masła
  • 100 gram cukru
  • 3 jajka
  • 100 gram mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gram suchego maku
  • krem:
  • 150 ml mleka
  • 100 gram cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100 gram masła
  • aromat migdałowy
  • 10 dag maku do dekoracji
  • szklanka truskawek

Etapy przygotowania

ucieramy same masło

masło ucieramy z cukrem i do wymieszanej masy dodajemy jajka – wbijając je po jednym mieszając cały czas,

suche składniki przesypujemy przez sitko i powoli dodajemy do już wcześniej wymieszanych mokrych składników – mieszamy wszystko łyżką a nie w robocie

na końcu dodajemy suchy mak i mieszamy

ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 22-25 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) bądź posmarowanej masłem i posypanej mąką

wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 30-35 minut

ciasto przecinamy na pół

resztę maku zalewamy wrzątkiem dodajemy trochę cukru pudru i odrobiną aromatu migdałowego  i przykrywamy na 30 minut talerzykiem (posłuży on do dekoracji)

krem

podgrzewamy mleko z cukrem i po podgrzaniu dodajemy od niego powoli dwa roztrzepane żółtka – cały czas mieszamy trzepaczka aby jajka się nie ścięły

gotujemy 10 minut na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje – studzimy krem

masło i aromat ucieramy i powoli do tej masy dodajemy sos ciągle go mieszając

krem smarujemy cienką warstwą w połowie i kładziemy na nim truskawki a resztę kremu kładziemy na wierch ciasta i boki – dokładnie pokrywamy ciasto

dekorujemy go makiem i truskawkami  wcześniej odsączonym na sitku z małymi oczkami

file1276002051