Tort królowej Wiktorii

28 lutego 2013, dodał: Anna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 225 g mąki tortowej
  • 225 g masła / lub margaryny
  • 225 g cukru
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat – 1 łyżeczka esencji waniliowej lub olejku waniliowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • op. kremu do tortów waniliowego
  • 1/2 puszki brzoskwiń
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 100 g kandyzowanych owoców
  • słoik dżemu porzeczkowego lub śliwkowego ( ok. 300 g )

Wykonanie:

  1. Galaretkę rozpuszamy w 330 ml wody ( kubek ). Rozlewamy w płaskim naczyniu aby jej warstwa stworzyła około 5 mm. Odstawiamy.
  2. Piekarnik nastawiamy na 180-190 stopni, góra dół, bez termoobiegu.
  3. Dół foremek wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Miękkie masło ucieramy z cukrem aż stanie się puszyste, około 10-15 minut.
  5. Do masła dodajemy po jajku, miksując każdorazowo do połączenia masy.
  6. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i z solą, w dwóch turach łącząc z ciastem. Dodajemy też aromat.Pieczemy 25-30 minut, po 25 sprawdzając patyczkiem czy jest już upieczone, studzimy poza piecem.
  7. Gotowe biszkopty kroimy na pół – powstaną 4 blaty.
  8. Krem przygotowujemy z mlekiem – nie dodajemy masła. 1/4 odkładamy do dekoracji.
  9. Z połowy galaretki foremką do ciastek wycinami serduszka, resztę drobno kroimy i dodajemy do większej części kremu.
  10. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, układamy brzoskwinie 1/5 kremu z galaretką, czynność powtarzamy 3 razy.Ciasto smarujemy resztą kremu, dekorujemy mieszanką owoców i serduszkami z galaretki.

file1362049208



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...