Tort królowej Wiktorii
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 225 g mąki tortowej
- 225 g masła / lub margaryny
- 225 g cukru
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat – 1 łyżeczka esencji waniliowej lub olejku waniliowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- op. kremu do tortów waniliowego
- 1/2 puszki brzoskwiń
- 1 op. galaretki truskawkowej
- 100 g kandyzowanych owoców
- słoik dżemu porzeczkowego lub śliwkowego ( ok. 300 g )
Wykonanie:
- Galaretkę rozpuszamy w 330 ml wody ( kubek ). Rozlewamy w płaskim naczyniu aby jej warstwa stworzyła około 5 mm. Odstawiamy.
- Piekarnik nastawiamy na 180-190 stopni, góra dół, bez termoobiegu.
- Dół foremek wykładamy papierem do pieczenia.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem aż stanie się puszyste, około 10-15 minut.
- Do masła dodajemy po jajku, miksując każdorazowo do połączenia masy.
- Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i z solą, w dwóch turach łącząc z ciastem. Dodajemy też aromat.Pieczemy 25-30 minut, po 25 sprawdzając patyczkiem czy jest już upieczone, studzimy poza piecem.
- Gotowe biszkopty kroimy na pół – powstaną 4 blaty.
- Krem przygotowujemy z mlekiem – nie dodajemy masła. 1/4 odkładamy do dekoracji.
- Z połowy galaretki foremką do ciastek wycinami serduszka, resztę drobno kroimy i dodajemy do większej części kremu.
- Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, układamy brzoskwinie 1/5 kremu z galaretką, czynność powtarzamy 3 razy.Ciasto smarujemy resztą kremu, dekorujemy mieszanką owoców i serduszkami z galaretki.