Tort dla Rafaelka
składniki:
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- II biszkopt tak samo + 2 łyżki kakao
- polewa czekoladowa
- 2 masy w torebce:
- waniliowa i czekoladowa
- 500 ml mleka
- dekoracja
- wiórki kokosowe
- żelki
- cytryna
- herbata
Tort składa się z 2 biszkoptów – jeden zwykły upieczony w małej tortownicy a drugi kakaowy – upieczony w silikonowej formie do do babki. Oba biszkopty muszą być wymiarowo takie same dlatego dopasowałam do małej tortownicy.
I biszkopt
3 jajka
3/4 szkl cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
Najpierw ubijamy białka z odrobiną soli, żeby się szybciej ubiły. Do żółtek dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie dodajemy do białek cukier z z cukrem waniliowym i ubijamy na sztywną masę. Kolejno dodajemy żółtka z proszkiem i na końcu mąkę i szybko mieszamy. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 25 minut
II biszkopt
tak samo jak pierwszy tylko dodajemy 2 łyżki kakao i pieczemy w formie na babkę.
Masę do tortów dla dzieci robię z torebki, ponieważ są bardziej lekkie i dzieci takie właśnie lubią.
Zawsze robię 2 masy – 1 waniliowa a druga czekoladowa – z przepisu na opakowaniu z wersją z masłem, żeby się lepiej zcieła i nie wsiąkła za szybko w ciasto.
Biszkopt zwykły kroję na 3 części, a z biszkoptu kakaowego odkrawuję tylko 1 krążek z dołu babki. Do nasączenia robię herbatę z cytryną
Zaczynamy od jasnego biszkoptu i czekoladowej masy – nasączamy, smarujemy masą i tak robimy tort.
Jak już tort jest gotowy polewam rozpuszczoną polewą czekoladową, i posypać zielonymi wiórkami kokosowymi. W środek babki włożyc galeretkę wcześniej zrobioną i posiekaną. Udekorować żelkami(ja powiesiłam na wykałaczkach) oraz kolorowymi cukierkami oraz czekoladowymi listkami.