Tort czekoladowy z wiórkami kokosowymi

13 listopada 2011, dodał: tessa478
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt:

– 7 jajek

– 7 łyżek cukru

– 8 łyżek mąki

– łyżeczka proszku do pieczenia

Ubijamy całość i pieczemy w okrągłej brytfannie w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut (do uzyskania złotego koloru). Po upieczeniu dzielimy na 3 krążki.

Masa i polewa:

– 2 żółtka

– 1,5 szklanki cukru pudru

– 1,5 margaryny

– 2 tabliczki gorzkiej czekolady

– śmietana

– wiórki kokosowe

Żółtka, cukier i margarynę ucieramy na jednolitą masę. Następnie dzielimy to na 2 części. Do jednej dodajemy łyżkę śmietany, a do drugiej roztopioną 1 tabliczkę czekolady. Przekładamy tort masą czekoladową. Zewnętrzne ściany przyozdabiamy masą śmietankową i posypujemy kokosem. Na wierzch tortu wylewamy delikatnie 1 tabliczkę roztopionej czekolady. Za pomocą szprycy do tortów przyozdabiam tort. Na środek dajemy różyczkę lub inną ozdobę według uznania.

file1321212115



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz