torcik z marynowanych warzyw

27 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 pokrojona w plastry cukinia
1 pokrojony w plastry bakłażan bez skóry
3 białe szparagi
3 zielone szparagi
1 czerwona papryka bez skóry
1 marynowany karczoch
½ pokrojonego w plastry świeżego ogórka bez skóry
1 cytryna

Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
Oregano Prymat
Tymianek Prymat
Papryka Prymat
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

500 g serka śmietankowego
8 kromek ciemnego pieczywa tostowego
Sól
Biały pieprz Prymat
Grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

Do dekoracji:

Pomidor
2 białe szparagi
2 zielone szparagi
1 rzodkiewka
Brokuły
Bratki

Umyte, pokrojone warzywa skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, zrumienić na grillu. Następnie warzywa przełożyć do miseczki i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty. Z pieczywa tostowego usunąć skórkę i ściśle ułożyć je w formie do tortu. Na pieczywie ułożyć serek, cukinię, szparagi, ogórka i karczocha. Na warzywach ułożyć kolejną warstwę serka i pieczywa tostowego, a następnie ponownie serek, kolorowe papryki i serek. Tak przygotowany torcik udekorować pomidorem, szparagami, brokułami, pokrojoną w plasterki rzodkiewką i kwiatami bratków. Całość delikatnie skropić auszpikiem.

źródło: www.prymat.pl