Torcik ucierany z truskawkami

20 lipca 2012, dodał: alaaa
Artykuł zewnętrzny
  • 20 dkg margaryna,
  • 15 dkg cukier,
  • 3 szt jajka duże,
  • 20 dkg mąka pszenna,
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka aromat waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • truskawki,
  • migdały słupki,
  • cukier puder

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy aromat waniliowy oraz małymi porcjami mąkę i mieszać łyżką. Masę dokładnie połączyć i wyłożyć do tortownicy o średnicy 27 cm.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować i wysypać bułka tartą. Ciasto wyrównać na górze ułożyć umyte, bez szypułek truskawki i posypać migdałami. Jeżeli są duże truskawki można przekroić i ułożyć stroną przeciętą do góry. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 170st na około 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

file1342772156



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz