Torcik ucierany z truskawkami
Artykuł zewnętrzny
- 20 dkg margaryna,
- 15 dkg cukier,
- 3 szt jajka duże,
- 20 dkg mąka pszenna,
- 2 łyżki mąka ziemniaczana,
- 2 łyżeczki cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka aromat waniliowy,
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
- truskawki,
- migdały słupki,
- cukier puder
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy aromat waniliowy oraz małymi porcjami mąkę i mieszać łyżką. Masę dokładnie połączyć i wyłożyć do tortownicy o średnicy 27 cm.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować i wysypać bułka tartą. Ciasto wyrównać na górze ułożyć umyte, bez szypułek truskawki i posypać migdałami. Jeżeli są duże truskawki można przekroić i ułożyć stroną przeciętą do góry. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 170st na około 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.