Szybki torcik truskawkowy: prosty i smaczny!

8 sierpnia 2018, dodał: Alfa i Omega

Najszybszy i naprawdę prosty a przy tym przepyszny klasyczny torcik truskawkowy! Blaty biszkoptowe można wedle uznania dodatkowo nasączyć ponczem alkoholowym lub np: kawą lub sokiem pomarańczowym, aby nie był suchy. Torcik podajemy ze świeżymi truskawkami: znika momentalnie ze stołu!

składniki na biszkopt:

150 gram mąki pszennej
150 gram mąki ziemniaczanej
6 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia Delecty
200 gram cukru pudru

krem:

750 ml śmietanki 36 %
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
kg truskawek (mogą tez być maliny)

Oddzielić żółtka od białek i ubić na sztywną pianę białka. Dodawać po jednym żółtku, dosypać cukier puder i mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na blaszkę i piec około 30 minut w 180 stopniach C. Gdy wystygnie przekroić na 2 blaty, krem: śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Na biszkopcie rozłożyć połowę śmietany i pokrojone truskawki, przykryć drugim blatem ciasta, wyłożyć śmietanę i powkładać truskawki, włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Pasty curry o oryginalnym, pikantnym smaku i niezapomnianym aromacie
Cena:
12,99 zł
Sprawdź na bielizna9.com!
Cena:
Naturalna witamina C
Cena:
139 zł
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
STOP