Szybki torcik truskawkowy: prosty i smaczny!
Artykuł zewnętrzny
Najszybszy i naprawdę prosty a przy tym przepyszny klasyczny torcik truskawkowy! Blaty biszkoptowe można wedle uznania dodatkowo nasączyć ponczem alkoholowym lub np: kawą lub sokiem pomarańczowym, aby nie był suchy. Torcik podajemy ze świeżymi truskawkami: znika momentalnie ze stołu!
składniki na biszkopt:
150 gram mąki pszennej
150 gram mąki ziemniaczanej
6 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia Delecty
200 gram cukru pudru
krem:
750 ml śmietanki 36 %
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
kg truskawek (mogą tez być maliny)
Oddzielić żółtka od białek i ubić na sztywną pianę białka. Dodawać po jednym żółtku, dosypać cukier puder i mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na blaszkę i piec około 30 minut w 180 stopniach C. Gdy wystygnie przekroić na 2 blaty, krem: śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Na biszkopcie rozłożyć połowę śmietany i pokrojone truskawki, przykryć drugim blatem ciasta, wyłożyć śmietanę i powkładać truskawki, włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin.