Torcik na zimno z porzeczkami z serków homogenizowanych
Artykuł zewnętrzny
- składniki na 4 porcje
3 serki homogenizowane waniliowe
4 galaretki
szklanka czerwonych porzeczek
- przepis
Rozpuszczamy jedną galaretkę w półtorej szklanki gorącej wody , po ostudzeniu miksujemy z serkiem homogenizowanym .Wlewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki . W czasie gdy masa tężeje , rozpuszczamy następną galaretkę , łączymy z serkiem i wylewamy na zastygłą galaretkę, wstawiamy do lodówki . Następnie rozpuszczamy trzecią galaretkę , studzimy i łączymy z serkiem homogenizowanym , wlewamy na zastygłą galaretkę . Na trzeciej warstwie układamy owoce i zalewamy je tężejącą galaretką . Gdy masa stężeje , torcik jest gotowy.
- warianty
zamiast czerwonych porzeczek można użyć innych owoców np ananasów, brzoskwiń, truskawek