Torcik jogurtowo-porzeczkowy

30 listopada 2010,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

pyszny, elegancki deser nie tylko dla dzieci

składniki:

  • 1 litr jogurtu waniliowego
  • 1 słoik 290g niskosłodzonej konfitury z czarnej porzeczki (ok.1 szkl.)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 czubatych łyżeczek żelatyny Delecta
  • 1 op. galaretki z czarnej porzeczki
  • 100 ml soku z czarnej porzeczki (takiego syropu do rozcieńczania)
  • SPÓD:
  • 30 szt. herbatników typu Petit Buerre
  • 50 g masła
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego Muscovado
  • 4 łyżki mleka
  • sposób przygotowania:

    Przygotować spód: herbatniki wsypać do torebki foliowej, rozgnieść wałkiem, przesypać do miski. W garnuszku zagrzać mleko, rozpuścić w nim cukier, dodać masło a gdy to się rozpuści cały płyn wlać do okruchów ciastek i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na dno foremki (ja użyłam tortownicy o śr. 22 cm) i ugnieść dokładnie łyżką, wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody, dodać sok, odstawić do wystudzenia. Żelatynę podzielić na dwie części, każdą rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Konfiturę wymieszać z  1/2 szkl. jogurtu, zmiksować. Jajka umyć, sparzyć, ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie wlać pozostały jogurt, wymieszać. Naszykować 2  jednakowej wielkości miseczki, do jednej wlać mix konfitury i uzupełnić masą jogurtową tak aby w drugiej misce znalazło się objętościowo tyle samo masy białej. Do każdej masy dodać rozpuszczoną żelatynę i szybko dokładnie wymieszać. Do foremki z zastygniętym spodem nalać 1/2 masy jasnej, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Następnie wlać 1/2 masy ciemnej – do lodówki. Potem reszta masy jasnej a gdy zastygnie reszta masy ciemnej. Gdy całość stężeje na wierzch wylać galaretkę porzeczkową o  odstawić do lodówki. Oczywiście masy można wlewać w dowolnej kolejności albo podzielić je na więcej części. Deser najlepiej przygotować min. kilka godzin przed podaniem aby dokładnie zastygł. Moja rada: po dodaniu żelatyny obie masy mogą zacząć zbyt szybko tężeć. Aby móc je wylewać warstwami wstawiam miski z nimi do większych naczyń z gorącą wodą i  intensywnie mieszam aby nieco się rozpuściły.

    file1291104956



    FORUM - bieżące dyskusje

    jaką wodę pić?
    Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
    Ogólnie o zdrowiu
    Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
    Problem z włosami
    No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
    Na Jesienne smutki jakie zapachy?
    O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

    Preferencje plików cookies

    Inne

    Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

    Niezbędne

    Niezbędne
    Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

    Reklamowe

    Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

    Analityczne

    Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

    Funkcjonalne

    Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

    Wydajnościowe

    Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.