Torcik czekoladowy z truskawkami dla zabieganych

22 czerwca 2012, dodał: Jola66
Artykuł zewnętrzny
Proponuję przygotowałać szybki tort czekoladowy z truskawkami z wykorzystaniem gotowych spodów do tortów. Korzystając z tych spodów, można przygotować równie smaczny tort jak na domowym biszkopcie.Te spody są wyjściem dla osób, które nie mają zdolności kulinarnych, albo dla tych, którym zależy na zaoszczędzeniu czasu. Cały tort był gotowy do spożycia w 1,5 godziny.

Składniki:
  • 1 szt. jasny spód tortowy,
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • czekoladowa masa śmietanowa
  • 10 truskawek
  • płatki czekolady
  • motylki cukrowe
  • polewa deserowa deLux
  • 1 łyżka śmietany

Biszkopt Dan Cake jest trochę większy niż moja tortownica, wykroiłam za pomocą spodu od formy koło, a rant który pozostał wykorzystałam jako bok tortu.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, pozostawić do ostudzenia, gdy będzie lekko tężeć zmieszać ją z łyżką śmietany, posłuży nam do wykończenia tortu. Trzepaczka Triblada zmiksować 400 ml jogurtu greckiego z 3 łyżkami cukru pudru i czekoladową masą śmietanową Dr. Oetkera wyłożyć masę na biszkopt, posmarować również boki i wstawić do lodówki. Na powierzchni ułożyć truskawki, pokryć je oraz boki tortu  polewą deserową przygotowaną wg opisu na opakowaniu. Wylać na powierzchni tężejącą galaretkę i wstawić na chwilę do lodówki.Dekorujemy cukrowymi motylkami.

file1340371653