Torcik cytrynowy z owocami leśnymi
Składniki:
Ciasto cytrynowe:
* 2 szkl. mąki
* kostka margaryny
* 3/4 szkl. cukru
* 4 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 cytryna
Do przełożenia ciasta:
* 2 opak. galaretki malinowej
* 2 opak. kremu „Owoce leśne”
* opcjonalnie: świeże maliny, borówki, jagody (do wyboru lub razem)
Poncz cytrynowy:
1 cytryna
1 łyżka wódki
1/3 szkl. wody
Przygotowanie:
Cytrynę umyć i sparzyć. Skórkę zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć sok, zmieszać razem. Margarynę utrzeć z cukrem i pojedyńczo dodawanymi jajkami na jednolitą masę. Potem wsypać 1 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Wlać sok ze skórką cytryny i dodać kolejną szklankę mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy (24 cm. średnicy) wysmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni ok. 40-50 minut. W tym czasie przygotować poncz cytrynowy.
Upieczone ciasto ostudzić, podzielić na dwie warstwy. Rozpuścić 2 galaretki malinowe w 750 ml przegotowanej, gorącej wody. Przygotować 2 kremy „Owoce leśne” wg przepisu. Ciasto nasączyć ponczem cytrynowym i przełożyć galaretką oraz kremem, można dodać też świeże owoce leśne. Udekorować wierzch tortu kremem.