Top 10 dań mięsnych jednogarnkowych | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Top 10 dań mięsnych jednogarnkowych

8 lutego 2019, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Polecamy apetyczne, sycące i typowo zimowe dania mięsne jednogarnkowe, kociołki i potrawki mięsne. Fantastyczne pomysły obiadowe, na każdy dzień tygodnia. Gorące danie można podać w specjalnym garnuszku przykrywką z terakoty, w chlebie lub po litewsku, albo w naczyniu typu czenaki. Dania jednogarnkowe można przygotować z mięsa drobiowego, wieprzowego, czy dziczyzny, ale najbardziej cenione smakowo są kociołki z mięsa wołowego.

Jednogarnkowe potrawy to prosty i skuteczny sposób na stworzenie pysznego dnia obiadowego lub kolacji. Jeżeli szukasz kulinarnej inspiracji sprawdź poniższe propozycje dań jednogarnkowych i postaw na sycące, łatwe i smaczne jedzenie.

Govedji czyli gulasz pomidorowo-paprykowy

Składniki:
– 1 kg szynki wieprzowej
– 2 duże cebule
– 1 ząbek czosnku
– 4 duże pieczarki
– 200 ml bulionu z kurczaka
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 1 czerwona papryka
– 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
– sól

Przygotowanie:
Szynkę umyć, usunąć błonki i pokroić w kostkę. Na dużej patelni z pokrywką lub w brytfannie rozgrzać około 2 łyżek oleju. Na gorący olej wrzucić połowę mięsa i usmażyć na rumiano. Przełożyć na talerz i usmażyć resztę mięsa. W międzyczasie, gdy mięso się smaży, cebule pokroić w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Po wyjęciu drugiej partii przyrumienionego mięsa, na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę, pieczarki i od razu posolić 1 łyżeczką soli (aby cebula i pieczarki szybciej puściły sok i połączyły się ze smakiem ze smażenia mięsa). Zetrzeć również ząbek czosnku i dodać do cebuli. Smażyć, aż cały płyn wyparuje mieszając od czasu do czasu. Wtedy wlać bulion, dodać usmażone kawałki szynki, przykryć pokrywką i dusić przez 45 min. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, puszkę pomidorów i dusić jeszcze przez 15 min. Ewentualnie posolić do smaku. Można posypać posiekaną zieleniną.

Segedyński kociołek

Składniki:
– 500 g łopatki wieprzowej
– 3 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka smalcu
– 400 g kapusty kiszonej
– 1 łyżka kminku
– 4 łyżki papryki w proszku
– sól
– pieprz
– liść laurowy
– 2 łyżki suszonej papryki
– łyżka pasty węgierskiej ostrej
– 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
– woda do zalania gulaszu
– natka pietruszki

Przygotowanie:
Mięso pokroić w duże kawałki, cebule w piórka. Na dużej patelni na silnym ogniu stopić smalec i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Na pozostały tłuszcz dodać pokrojone kawałki mięsa, paprykę w proszku i drobno pokrojony czosnek. Smażyć 10 minut do zrumienia się mięsa. Dodać cebulę. Podlać winem. Smażyć kolejne 10 minut aż wino odparuje. Dodać kiszoną kapustę. Wymieszać wszystko, zalać wodą całość tak, żeby cała potrawa była przykryta. Wszystko wymieszać i dusić na wolnym ogniu ok. 45 minut. Doprawić solą, pieprzem, pastą węgierską. Gulasz podawać posypany natką pietruszki (można też z kleksem ze śmietany).

Wołowina duszona z cukinią

Składniki:
– 75 dag wołowiny gulaszowej
– 2 cukinie
– 3 kolorowe papryki
– 3 cebule
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki Worcestershire Sauce
– do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, cukier
– 750 ml bulionu
– 1-2 listki laurowe
– 2,5 dag mąki
– 10 dag śmietany

Przygotowanie:
Cebulę obrać i posiekać. Papryki oczyścić, opłukać i pokroić. Cukinię umyć, odciąć końce, resztę pokroić na duże kawałki. W garnku rozgrzać olej. Porcjami wkładać wołowinę i smażyć, aż się zrumieni. Wyjąć z garnka, a na tłuszczu ze smażenia mięsa zrumienić cukinię. Wyjąć ją, do garnka wrzucić cebulę i paprykę. Dodać zrumienione mięso. Całość wymieszać z sosem  Worcestershire i pomidorami z puszki. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podlać bulionem. Wrzucić listki laurowe i dusić pod przykryciem 1-1,5 godz. Mąkę wymieszać z sześcioma łyżkami wody. Wlać do gulaszu tuż przed końcem gotowania. Dodać śmietanę i cukinię. Przyprawić jeszcze raz solą, pieprzem i cukrem.

Pieprzny węgierski kociołek

Składniki:
– 400 g udźca wołowego
– 2 białe cebule
– 0,5 łyżki czarnego pieprzu
– 2 szklanki bulionu lub wody
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 200 g fasolki szparagowej
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
– szczypta kminku

Przygotowanie:
Mięso wołowe pokroić w kostkę. Posypać pieprzem i kminkiem. Obsmażyć mięso z każdej ze stron na rozgrzanym oleju. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do smażonego mięsa. Dodać słodką paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Smażyć przez chwilę i dolać ciepłej wody lub bulionu. Całość dusić do miękkości. Na koniec dodać fasolkę i dusić jeszcze przez 15 min.

Kociołek wiedeński

Składniki:
60 dag łopatki cielęcej
2 cebule
2 papryki
20 dag pieczarek
1 papryczka chili
150 ml przecieru pomidorowego
po 100 ml białego wina i bulionu
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
listek laurowy, gałązka rozmarynu
2-3 ziarna ziela angielskiego
szczypta papryki słodkiej
biały pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:
Czosnek obrać, posiekać. Cielęcinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, czosnkiem i papryką. Cebule obrać, pokroić. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki. Chili oczyścić z pestek, posiekać. Oliwę rozgrzać w rondlu, włożyć cielęcinę, przesmażyć. Dodać cebulę, pieczarki i chilli, wlać białe wino i bulion, dusić 20 min. Dodać przecier pomidorowy, przyprawy, dusić do miękkości (ok. 40 min.). Doprawić rozmarynem.

Garnek meksykański

Składniki:
1/2 kg wieprzowiny
kiełbasa wędzona
1 puszka kukurydzy
2 papryki czerwone
2 cebule
0,75 l bulionu
2 marchewki
fasola czerwona
puszka pomidorów
papryczka chili
natka pietruszki
ząbek czosnku
przyprawy: kmin, kurkuma, papryka ostra, pieprz, liście laurowe

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulkę, paprykę, marchewkę, dodać kiełbasę i pokrojone w kostkę mięso. Wszystko zalać bulionem, dodać przyprawy, czosnek i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. 40 min.). Posypać natką pietruszki przed podaniem.

Hot chili con carne

Składniki:
– 400 g mielonego mięsa wołowego
– 100 g wędzonego boczku w plastrach
– 3 ząbki czosnku
– 2 cebule
– ½ łyżki kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka chili
– 1 papryczka chili
– ½ łyżki koncentratu pomidorowego
– 400 g krojonych pomidorów
– 6 łyżek oleju roślinnego
– 1 garść świeżej kolendry
– 400 g czerwonej fasoli z puszki
– 2 czerwone papryki
– 1 szczypta soli
– skórka starta z 1 limonki
Do podania:
– śmietana 18%
– świeża kolendra – kilka listków
– sok wyciśnięty z 1 limonki

Przygotowanie:
Boczek pokrojony w paski podsmażyć na oleju, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chili pokrojoną w cienkie paseczki – razem z nasionami. Podsmażone składniki przełożyć na talerz. W tym samym naczyniu, na mocno rozgrzanym oleju, przesmażyć mięso mielone. Dodać podsmażony boczek z dodatkami, koncentrat pomidorowy, chili i kmin rzymski. Wymieszać i smażyć całość, aż aromaty się połączą. Dodać pomidory z odrobiną wody oraz skórkę startą z limonki i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz. Dodać odcedzoną czerwoną fasolę, paprykę pokrojoną w grubą kostkę, skórkę startą z limonki i posiekaną kolendrę. Gotować chwilę, a pod koniec gotowania przyprawić solą. Podawać z limonką pokrojoną w ćwiartki, świeżą kolendrą oraz kleksem z kwaśnej śmietany. Całość skropić sokiem wyciśniętym z limonki.

Fasolka hot chorizo

Składniki:
– 1/2 kg suchej fasoli białej
– 1/2 kg kiełbasy chorizo
– 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
– 1 łyżeczka cukru
– sól
– pieprz
– majeranek i tymianek
– papryka słodka i ostra
– 2 ząbki czosnku
– 2 cebule
– olej do smażenia
– zupa ogonowa w torebce

Przygotowanie:
Fasolę umyć i zalać wodą (wody powinno być dwa razy tyle, co fasoli), zostawić na noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie, na małym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości (przez ok. 1 godz). 4 łyżki ugotowanych ziaren fasoli zmiksować. Kiełbasę pokroić na plasterki i usmażyć, dodając pod koniec pokrojoną cebulę. Do fasoli dodać miazgę z ziaren, koncentrat, cukier, podsmażoną kiełbasę z cebulą razem z tłuszczem i całość dokładnie wymieszać. Wsypać zupę ogonową i dokładnie wymieszać. Zagotować, przyprawić na pikantnie (dodać paprykę, pieprz, dużo majeranku oraz tymianku i sól do smaku). Gotować jeszcze przez 10-15 min.

Gulyasleves

Składniki:
– 40 dag (łącznie) wołowiny i wieprzowiny od szynki
– 6 średnich ziemniaków
– 1 cebula
– 2-3 łyżki oleju
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku
– 1 ząbek czosnku
– pół łyżeczki kminku
– ewentualnie 1 czuszka
– pomidor
– zielona papryka
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić. Mięso pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć, przykryć i dusić, aż będzie miękka i złota. Garnek zdjąć z ognia, posypać cebulę słodką papryką, wymieszać. Zwiększyć płomień, wrzucić mięso i mieszając obsmażyć. Posolić, trochę popieprzyć, znów zmniejszyć płomień i dusić mięso pod przykryciem we własnym sosie, podlewając odrobinką wody, gdyby robiło się go zbyt mało. Gdy mięso jest prawie miękkie, dolać tyle wody, ile chcemy i dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pietruszkę w całości, kminek i czosnek. Gdy jarzyny są miękkie, wyjąć pietruszkę, paprykę i pomidora i podawać. Można dorzucić zieloną lub/i czerwoną czuszkę pokrojoną w cienkie plasterki.

Leczo z pieczarkami

Składniki:
– 75 dag kolorowej papryki
– 60 dag dojrzałych pomidorów
– 1 cukinia
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 50 dag cebuli
– 40 dag cienkiej kiełbasy (lub mięsa)
– 1/3 szklanki oleju
– 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
– 10 pieczarek
– ostra papryka w proszku
– sól i cukier
Przygotowanie:
Obrać cebule, pokroić w dość grube półplasterki. Pieczarki umyć i pokroić. W większym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, odrobinę posolić. Mieszając, smażyć 2 min., dodać pieczarki, ustawić mały płomień i przykryć garnek. Gdy cebula się dusi, wyciąć z papryki gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Pokroić paprykę w szerokie paski. Wsypać do cebuli pokrojone strąki i paprykę przyprawową, zamieszać, wlać 3-4 łyżki gorącej wody. Małe pomidorki pokroić na ćwiartki, duże na ósemki, a następnie wrzucić wszystkie do duszących się warzyw. Dodać koncentrat, trochę soli, wymieszać. Pokroić kiełbasę na plasterki i lekko zrumienić na patelni. Dodać do warzyw razem z pokrojoną w kostkę cukinią. Na koniec doprawić solą, cukrem i ostrą papryką.

zobacz również:

Najsłynniejsze, pomysłowe kanapki śniadaniowe świata – przepisy

Fasola – różne dania i potrawy z fasoli na ciepło

Mięso mielone – przepisy na dania z mielonego, co zrobić z mielonego mięsa

Mięso z bakaliami: kurczak, wołowina na słodko

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co na ściany do salonu?
Moim zdaniem sprawdzą się panele na ścianę. W nowoczesnych wnętrzach świetnie sprawdzą...
Najtrudniejsze kierunki studiów
Moim zdaniem to przyszły student powinien wiedzieć i decydować jakie są jego zainteresowania...
opadająca powieka
Jednym z naturalnych sposobów na zlikwidowanie problemu opadającej powieki są okłady na opadające powieki....
moda męska
Wiosna 2024 to świetny moment na powrót do stylu retro. Płaszcze męskie i cieplejsze...