Test przypraw Appetita – kurczak w panierce z orzechów i parmezanu

25 września 2012, dodał: lovelykate
Artykuł zewnętrzny

Jak już wam pewnie dobrze wiadomo, moim ulubionym mięsem jest drób. Bardzo lubię różne wariacje na jego temat. Roladki nie są mi obce, różne nadzienia, smażone, pieczone, gotowane. Praktycznie każda postać jest dobra :) Tym razem postanowiłam zrobić coś prostego, ale efektownego. Do danie zachwyciło podniebienia domowników, konsystencja była fenomenalna. Orzechy fantastycznie chrupały, podczas gdy pod spodem znajdowało się delikatne, dobrze przyprawione mięso. Do jego przyprawienia użyłam wyrazistego chilli, pieprzu i przyprawy do kurczaka, która do tego sprawdziła się idealnie. Ma intensywny zapach, bardzo ciekawy smak, który sprawił, że zwykła pierś z kurczaka stała się wyjątkowa :)

PIERŚ Z KURCZAKA W PANIERCE Z ORZECHÓW I PARMEZANU

Składniki:
– 500g piersi z kurczaka
– 4-6 łyżek orzechów arachidowych (w zależności jak kto woli)
– 2 łyżki bułki tartej
– 5 łyżek tartego parmezanu
– jajko
– 2 łyżki śmietanki
– łyżka mąki
– olej do smażenia
– chilli (Appetita)
– sól
– pieprz (Appetita)
– przyprawa do kurczaka (Appetita)

Ponadto:
– ziemniaki
– sól
– słodka papryka (Appetita)
– zioła prowansalskie (Appetita)

Mięso opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i usuwamy zbędne żyłki. Kroimy na niezbyt grube plastry, przecinamy na pół i lekko rozbijamy. Oprószamy z każdej strony solą, chilli, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie orzechy podprażamy na suchej patelni, siekamy i czekamy aż wystygną. Gdy orzechy są już zimne, dodajemy je do bułki tartej wymieszanej z parmezanem. Jajko roztrzepujemy ze śmietanką. Mięso obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, na końcu w mieszance z orzechów, parmezanu i bułki tartej. Kotlety smażymy na złoty kolor, z obu stron na mocno rozgrzanym oleju (którego na patelni może być trochę więcej). Usmażone kotlety odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane ubieramy, kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na patelni z olejem, posypane solą, papryką i ziołami prowansalskimi.

Gotowe :)

Do przygotowania tego dania użyłam przypraw, które otrzymałam dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie: https://urodaizdrowie.pl oraz dzięki firmie Appetita http://appetita.pl za co serdecznie dziękuję.

Testowała:

Katarzyna – Prowadzę bloga poświęconego jednej z moich pasji, a mianowicie gotowaniu. Gotowaniu prostemu, pysznemu, które nie wymaga dużego talentu kulinarnego. Gotowaniu dla wszystkich :)
Prowadzi bloga: http://www.amatorskiegotowanie.blogspot.com/



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz