Terrine z białej czekolady

19 października 2011,
dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

300 g białej czekolady,

3 jajka,

300 ml śmietanki 30%,

5 łyżek wody,

2 łyżki cukru.

Wodę z cukrem zagotować, gotować ok. 2 min. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, podgrzać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić, dodać do zimnej masy czekoladowej. Białka ubić na pianę, również dodać do masy. Przelać do wysokiego pojemnika i wstawić na całą noc do zamrażalnika. Wyjąć ok. 15 min przed podaniem. Można udekorować sosem owocowym i  świeżymi owocami.

Nieco przypomina lody domowej roboty, ale w smaku jest po prostu przepyszna… Bardzo lubię białą czekoladę i robię z niej wszystko co się da:)


file1319029299



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....