Terrine z białej czekolady

19 października 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

300 g białej czekolady,

3 jajka,

300 ml śmietanki 30%,

5 łyżek wody,

2 łyżki cukru.

Wodę z cukrem zagotować, gotować ok. 2 min. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, podgrzać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić, dodać do zimnej masy czekoladowej. Białka ubić na pianę, również dodać do masy. Przelać do wysokiego pojemnika i wstawić na całą noc do zamrażalnika. Wyjąć ok. 15 min przed podaniem. Można udekorować sosem owocowym i  świeżymi owocami.

Nieco przypomina lody domowej roboty, ale w smaku jest po prostu przepyszna… Bardzo lubię białą czekoladę i robię z niej wszystko co się da:)


file1319029299



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.