Terrine z białej czekolady
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
300 g białej czekolady,
3 jajka,
300 ml śmietanki 30%,
5 łyżek wody,
2 łyżki cukru.
Wodę z cukrem zagotować, gotować ok. 2 min. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, podgrzać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić, dodać do zimnej masy czekoladowej. Białka ubić na pianę, również dodać do masy. Przelać do wysokiego pojemnika i wstawić na całą noc do zamrażalnika. Wyjąć ok. 15 min przed podaniem. Można udekorować sosem owocowym i świeżymi owocami.
Nieco przypomina lody domowej roboty, ale w smaku jest po prostu przepyszna… Bardzo lubię białą czekoladę i robię z niej wszystko co się da:)