Tego nie wkładaj do koszyczka ze święconką. Duże ryzyko zatrucia

dodał: Ewelina Szadkowska
Przygotowując koszyczek wielkanocny, wiele osób chce nadać mu tradycyjny charakter. Poza pisankami, wędliną czy ciastem często znajdują się w nim zielone dekoracje z typowo wiosennych roślin. Jedną z nich jest bukszpan wieczniezielony – popularna ozdoba naszych ogrodów. Jego skórzaste liście dają efektowny widok, a poza tym symbolizują odradzające się życie. Czy jednak na pewno jest bezpieczny?
Piękny krzew bukszpanu jest rośliną bardzo dekoracyjną. Ogrodnicy cenią jego odporność na nasze warunki atmosferyczne. Tworzy zwarte żywopłoty, bywa też sadzony w dużych donicach i eksponowany np. na tarasach i balkonach. Jednak jego liście i gałązki zawierają toksyczne substancje, groźne dla ludzi oraz dla zwierząt.
Groźne piękno bukszpanu
Posiadając bukszpan w naszym ogrodzie, trzeba bardzo uważać, by małe dzieci i nasze zwierzaki nie zjadły choćby małej części tej rośliny. Bukszpan jest pełny alkaloidów steroidowych – glikozydowych związków azotu. Ich przypadkowe spożycie jest przyczyną dolegliwości przewodu pokarmowego. Dlatego ucinając małe pędy bukszpanu do koszyka ryzykujemy, że jakaś część trujących substancji może przedostać się do produktów spożywczych. Warto zachować ostrożność, np. oddzielając je od jajek i wędlin ozdobną serwetką. Można też wpleść bukszpan w uchwyt koszyka, aby na pewno nie miał kontaktu z żywnością.
Te rośliny też sprawdzą się w koszyczku
Jeśli nie chcemy ryzykować zatrucia wielkanocną święconką, warto przemyśleć inne propozycje zielonej dekoracji. Wśród roślin, które w tradycji wiosennych świąt często były umieszczane w koszyczkach naszych przodków, jest np. paproć. Jej efektowne liście mogą zastąpić serwety, jeśli wymościmy nimi spód koszyka. Od lat popularna jest też rzeżucha, wysiewana z odpowiednim wyprzedzeniem w małych pojemnikach. Podobny efekt tworzy zielony owies, którego młode pędy są jadalne. Do dekoracji koszyczka polecamy też gałązki wierzby z szarymi baziami, a z kwiatów – tulipany, narcyze i żonkile.
Dekorując świąteczny koszyczek, pamiętajmy przede wszystkim o zachowaniu higieny. Wszystko, co do niego trafia, powinno być czyste i pozbawione bakterii. Jeśli zdecydujemy się na bukszpan, to po kontakcie z nim warto umyć ręce. Gdy przyniesiemy już święconkę do domu, niezwłocznie trzeba go wyjąć, aby nie doszło do zjedzenia go przez dzieci.