Te orzechy usprawnią pracę jelit. Sprawdź najnowsze ustalenia naukowców

12 listopada 2024, dodał: Ewelina Szadkowska

Orzechy to zdrowy przysmak, po który sięgamy od czasu do czasu, zazwyczaj znajdując je w popularnych mieszankach bakalii. Są bogate w selen, który ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, więc stanowią nie tylko smaczną przekąskę, ale też – jak wynika z najnowszych badań – mogą uratować nasze jelita i złagodzić stany zapalne. Warto sięgać częściej zwłaszcza po orzechy brazylijskie. Już jedna, góra dwie sztuki zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na selen. Orzech brazylijski zawiera przeciętnie 68-91 µg (mikrogramów) tego cennego pierwiastka, podczas gdy nasze dobowe zapotrzebowanie wynosi 55 µg. Dodatkowo jest doskonałym źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych Omega-6.

Badania  naukowe potwierdzają właściwości orzechów brazylijskich. The Journal of Nutrition, recenzowane czasopismo naukowe wydawane przez American Society for Nutrition (towarzystwo skupiające badaczy i praktyków w dziedzinie żywienia), opublikowało wyniki najnowszych badań, które po raz kolejny potwierdzają wpływ orzechów brazylijskich na obniżenie stanów zapalnych i poprawę kondycji jelit.

orzechy brazylijskie

Badania przeprowadzono na niemal sześćdziesięcioosobowej grupie kobiet. Każda z badanych miała nadwagę lub cierpiała na otyłość, co jak wiadomo sprzyja stanom zapalnym w organizmie. Podzielono je na dwie podgrupy, z których jedna przeszła na niskokaloryczną dietę uzupełnioną orzechami brazylijskimi, druga na tę samą dietę, jednak bez orzechów. Po ośmiu tygodniach badania laboratoryjne wykazały istotny związek pomiędzy spożyciem orzechów, a zmniejszeniem stanów zapalnych. Spożycie zaledwie 8 gramów orzechów brazylijskich dziennie dało niezwykły efekt. Grupa, która włączyła je do swojej diety, miała wskaźniki markerów zapalnych na niższym poziomie niż grupa, która opierała się na samej tylko diecie niskokalorycznej. Ponadto, u przedstawicielek grupy pierwszej badania wykazały niższy poziom przepuszczalności jelit.

Tak orzechy działają na jelita. Szybko poczujesz poprawę

Przepuszczalność jelit jest niezwykle ważną dla zdrowia cechą. Szczelne jelito to takie, którego błona śluzowa nie pozwala przedostać się do krwiobiegu szkodliwym drobnoustrojom. Zaburzenie pracy jelit, polegające na zwiększonej przepuszczalności, prowadzi do wielu chorób autoimmunologicznych, nietolerancji pokarmowych i zaburzenia wchłaniania składników odżywczych z pożywienia. Powoduje też spadek odporności organizmu. Dieta i nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na rozszczelnienie jelit. Do czynników zwiększających przepuszczalność jelit należą też stres, alkohol, przebyta radio- i chemioterapia.
Jedyną uwagą dla miośników orzechów brazylijskich jest konieczność zachowania umiaru, gdyż zawierają one sporo selenu. Selen, mimo że jest pierwiastkiem niezbędnym, w nadmiarze może prowadzić do skutków ubocznych, takich jak nudności, wymioty, przebarwienia paznokci, zmęczenie, uszkodzenie wątroby, a nawet obrzęk płuc. W orzechach brazylijskich znajdziemy więcej selenu niż w jakichkolwiek innych. W 100 g może go być aż 1800 µg (mikrogramów). Warto mieć na uwadze, że podana wcześniej zawartość selenu jest orientacyjna. W orzechach sprowadzanych z Boliwii i Peru najmniejsza zarejestrowana w badaniach wartość to 5,67 µg w jednym orzechu, a największa to 11,55 µg. Jednakże orzechy rosnące w Brazylii wykazywały zawartość nawet 290 µg w sztuce.

Przyjęto, że optymalna dla 1 osoby dzienna porcja orzechów brazylijskich to dwie sztuki, a bezpieczną granicą dla miłośników podjadania jest nieprzekraczanie ilości 5-7 orzechów dziennie. Nie odmawiajmy sobie zatem tej dawki zdrowia i pamiętajmy jednocześnie o zdrowym umiarze.