Tatar ze śledzia podawany z rukolą i warzywami. konkurs Rolnik
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- 4 filety śledziowe
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 cebula czerwona
- 3 ogórki kiszone
- rukola
- cytryna
- oliwa z oliwek
- 4 jajka na twardo
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Oczyszczone filety śledziowe dokładnie myjemy osuszamy, następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojone śledzie wkładamy do miski. Cebulę białą kroimy w podobną kosteczkę jak śledzie, dodajemy do śledzi dokładnie mieszamy. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, Doprawiamy do smaku pieprzem, solą Paprykę rozkroić na pół, oczyścić z nasion i białych włókien, skórki pokroić w drobną kostkę. Cebulę i ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Śledzie wymieszać ogórkami, wymieszać. Z masy warzywno-śledziowej, uformować (nie)wielkie porcje. Podanie Na talerzu formujemy niewielki dowolny kształt, dekorujemy jajkiem na twardo, rukolą cebulką czerwoną, świeżymi ziołami