Tatar z wędzonego śledzia
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 4 filety z wędzonego śledzia
- 1 cebula
- 1 ogórek sałatkowy
- 1/2 pęczka koperku
- 150 g kwaśnej śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- 50 ml białego wina
- 5 listków lub 3 łyżki czubate żelatyny
Przygotowanie:
Ryby obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę oraz ogórka obieramy i kroimy również w kostkę. Koperek siekamy. Wszystko razem mieszamy. Kwaśną śmietanę należy utrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy białe wino, rozpuszczamy w nim całkowicie żelatynę. Dodajemy do kwaśnej śmietany. Tak przygotowany krem śmietankowy dodajemy do ryb i warzyw. Wszystko razem dobrze mieszamy. Całość przekładamy do salaterek i wkładamy do lodówki do momentu stężenia. Smakuje pysznie z pieczywem.