Tartinki czyli mini kanapeczki z łososiem i śledziem

23 grudnia 2013, dodał: Maria Anna Brzegowy
Artykuł zewnętrzny

Będziecie potrzebować (na ok. 30 tartinek):

  • pokrojone pieczywo (najlepiej jakieś ciemne, pełnoziarniste)
  • kostka chudego twarogu (200g)
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz
  • plaster wędzonego łososia sałatkowego (KLIK)
  • 1 śledź typu matjas albo rolmops (w zasadzie dowolny, byle słony :)
  • czarne oliwki
  • zielone oliwki
  • ogórek kiszony
  • kilka pomidorków koktajlowych (cherry)

Wykonanie:
1) Foremkami do ciastek lub kieliszkami wycinamy z pieczywa małe kanapeczki
2) W miseczce rozdrabniamy ser twarogowy z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego (ma powstać gęsta pasta, dlatego lepiej dodawać jogurt stopniowo). Dodajemy drobno posiekany koperek, ze 2 szczypty soli i pieprzu, dokładnie mieszamy (można wspomóc się ubijaczką do ziemniaków, a jeszcze lepiej – zblenderować).
3) ŁOSOSIOWE: Na każdą tartinkę nakładamy po warstwie pasty serowej, w to wbijamy kawałek łososia, pół czarnej oliwki, ćwiartkę pomidorka cherry i przyozdabiamy koperkiem
ŚLEDZIOWE: Na każdą tartinkę nakładamy po warstwie pasty serowej, w to wbijamy kawałek śledzia, pół zielonej oliwki, kawałek ogórka kiszonego i przyozdabiamy koperkiem