Tartinki czyli mini kanapeczki z łososiem i śledziem
Będziecie potrzebować (na ok. 30 tartinek):
- pokrojone pieczywo (najlepiej jakieś ciemne, pełnoziarniste)
- kostka chudego twarogu (200g)
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- świeży koperek
- sól
- pieprz
- plaster wędzonego łososia sałatkowego (KLIK)
- 1 śledź typu matjas albo rolmops (w zasadzie dowolny, byle słony :)
- czarne oliwki
- zielone oliwki
- ogórek kiszony
- kilka pomidorków koktajlowych (cherry)
Wykonanie:
1) Foremkami do ciastek lub kieliszkami wycinamy z pieczywa małe kanapeczki
2) W miseczce rozdrabniamy ser twarogowy z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego (ma powstać gęsta pasta, dlatego lepiej dodawać jogurt stopniowo). Dodajemy drobno posiekany koperek, ze 2 szczypty soli i pieprzu, dokładnie mieszamy (można wspomóc się ubijaczką do ziemniaków, a jeszcze lepiej – zblenderować).
3) ŁOSOSIOWE: Na każdą tartinkę nakładamy po warstwie pasty serowej, w to wbijamy kawałek łososia, pół czarnej oliwki, ćwiartkę pomidorka cherry i przyozdabiamy koperkiem
ŚLEDZIOWE: Na każdą tartinkę nakładamy po warstwie pasty serowej, w to wbijamy kawałek śledzia, pół zielonej oliwki, kawałek ogórka kiszonego i przyozdabiamy koperkiem