Tarteletki ze śmietaną i borówkami amerykańskimi
Artykuł zewnętrzny
- składniki na 10 tarteletek
30 dag mąki
6 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
3 łyżki śmietany
- do napełnienia babeczek
250 ml śmietanki kremówki
cukier do smaku
borówki ameryksńskie
starta czekolada
- przepis
Mąkę siekamy z masłem i cukrem pudrem , łączymy z proszkiem do pieczenia , jajkami i śmietaną, mieszamy i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę , zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min, po czym wyjmujemy , rozwałkowujemy i wkładamy do foremek. Piekarnik rozgrzewamy do temp 200 st,wstawiamy foremki z ciastem i pieczemy , aż ciasto będzie rumiane.
Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy do smaku cukier. Napełniamy ostudzone ciasto w foremkach , posypujemy startą czekoladą i dekorujemy borówkami .
- warianty
zamiast borówek można podać z innymi owocami