Tarta z truskawkami i waniliową pianką | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Tarta z truskawkami i waniliową pianką

17 lipca 2019, dodał: dragonik7
Artykuł zewnętrzny

 

 

Składniki:
2,5 szklanki mąki krupczatki
250 g masła
5 łyżek cukru
5 żółtek

Pianka:
5 białek
3/4 szklanki cukru
2 budynie waniliowe (bez cukru)
1 cukier waniliowy
1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:
ok 400 g truskawek
cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier oraz masło – wszystko siekamy dokładnie nożem. Dodajemy żółtka. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 nierówne części. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy na ok godzinę do lodówki.

Formę dotarty o średnicy ok 31cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Spód oraz boki wyklejamy większą częścią ciasta. Dokładnie raz przy razie nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagranego do 180º. Zapiekamy ok 15 minut. Studzimy.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier a następnie proszek budyniowy. Na końcu (nie przerywając miksowania) małym strumieniem wlewamy stopniowo olej. Gotową pianę wykładamy na zapieczony spód.

Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek. Układamy je dowolnie na pianie. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy schłodzone ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25-30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch gotowej tarty posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Rossmann
Ja już tam nie chodzę, zawsze są kolejki i ciągle zmieniają położenie produktów...
Prawo do błędów a krytyka
Dopóki ktoś inny nie ponosi konsekwencji jej błędów to niech sobie je robi...
Przepowiednia Hawkinga
Świat idzie ku zagładzie i podejrzewam, że to będzie nuklearny koniec naszej cywilizacji...
Ułóż słowa
kontent, konto rozemocjonowany