Tarta z kiwi
Artykuł zewnętrzny
tarta:
– 20 dag mąki
– 15 dag masła
– 3 łyżki cukru pudru
– jajko
owocowa masa:
– smietanka kremówki homogenizowanej 18 % (1 szklanka)
– 2 łyżeczki mąki
– 2 żółtka
– 2 łyżki cukru
– cukier waniliowy
– 3 owoce kiwi
Składniki na tartę posiekać, dodać jajko, schłodzić przez około 30 minut w lodówce, potem ciasto rozwałkować na cienki placek. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na tartę. Nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
W rondelku zagotować ubijając szklankę śmietanki kremówki, mąkę, żółtka cukier. Gdy krem zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić w zimnej wodzie. Obrać kiwi pokroić na plasterki, na kruchym spodzie rozsmarować krem, ułożyć kiwi.