Tarta z ciasta francuskiego z serem feta i warzywami
Bardzo prosta, smaczna, tania i szybka przystawka, która może być podawana zarówno jako przystawka jak i obiad :). Wystarczy posiadać formę do tarty ( którą w sumie można zastąpić inną formą do pieczenia) i ulubione warzywa.
Czas wykonania około 35minut.
250 g ciasta francuskiego (ja używam gotowe mrożone)
1 cebula
1 papryka (kolor obojętny, ja zazwyczaj wybieram zieloną)
2 pomidory
ser feta
pół ząbka czosnku
2 łyżeczki mąki
masło lub oliwa do smażenia
bazylia
2 jajka (tzn. jedno całe i z drugiego tylko żółtko)
kubek śmietany kwaśnej (ewentualnie jogurt naturalny)
sól, pieprz, ulubione przyprawy (w moim przypadku chilli i oregano)
1.Mrożone ciasto francuskie rozmrozić (najlepiej na blacie w kuchni, w opakowaniu). W międzyczasie zacząć przygotowywać składniki na nadzienie. Opłukać warzywa i pokroić.
2. Piekarnik nagrzać do 200 st. Ciasto rozwałkować nadając kształt koła o średnicy większej niż średnica formy (w razie potrzeby ciasto można poprzycinać i poprzyklejać w innych miejscach). Formę wyłożyć pergaminem a następnie ciastem spód i boki formy, obciążyć inną mniejszą formą lub wyłożyć folią aluminiową i obciążyć ciężkimi składnikami np. jabłkami, fasolą. Formę wraz z obciążeniem wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.((W przypadku jabłek mamy dodatkowy deser ;) wystarczy potem po wyjęciu przekroić je i posypać cynamonem <3))
3. Pokrajane warzywa smażyć na małym ogniu na patelni, dodać czosnek i dalej smażyć, aż papryka będzie w miarę miękka czyli tak 10-15 minut.
4. Śmietanę rozmieszać z dwoma żółtkami i białkiem na 160 st. i w międzyczasie nałożyć na ciasto warzywa, zalać 'masą jajeczną’ i włożyć do piekarnika na 20 minut ;).
6. Po wyjęciu odczekać 10 minut by delikatnie przestygła ( łatwiej się ją kroi)