Szybka tarta z borówkami

28 sierpnia 2013, dodał: KulinarneRewolucje
Artykuł zewnętrzny
Tarta z borówkami

Nie wiem co napisać o tej tarcie. Właśnie piję kawę i zajadam się tym pysznym wypiekiem.
Po pierwsze urzekła mnie tym, że jak na tartę bardzo przyjemnie mi się ją \”tworzyło\”.
Ciasto było bardzo przyjacielskie i skłonne do współpracy.
Po drugie ma w sobie moje ukochane borówki.
No i po trzecie pięknie wygląda.
Więc jeśli chcecie komuś zaimponować to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu !

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 65 g cukru
  • 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania formy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 1 szklanka borówek
  • 1-2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania po wierzchu
  1. Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki.
  2. Naczynia do pieczenia smarujemy masłem.
  3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi naczyń.
  4. Następnie do każdego naczynia nakładamy po same brzegi borówki wymieszane z cukrem.
  5. Z pozostałego ciasta wycinamy cienkie paski i na wierzchu każdej tarty tworzymy dekoracyjną kartkę.
  6. Ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 20 minut.
  7. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

nietylkokuchnia.blogspot.com

 

tart