Szybka tarta z borówkami
Artykuł zewnętrzny
Tarta z borówkami
Nie wiem co napisać o tej tarcie. Właśnie piję kawę i zajadam się tym pysznym wypiekiem.
Po pierwsze urzekła mnie tym, że jak na tartę bardzo przyjemnie mi się ją \”tworzyło\”.
Ciasto było bardzo przyjacielskie i skłonne do współpracy.
Po drugie ma w sobie moje ukochane borówki.
No i po trzecie pięknie wygląda.
Więc jeśli chcecie komuś zaimponować to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu !
Składniki:
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 65 g cukru
- 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania formy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Nadzienie:
- 1 szklanka borówek
- 1-2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania po wierzchu
- Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki.
- Naczynia do pieczenia smarujemy masłem.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi naczyń.
- Następnie do każdego naczynia nakładamy po same brzegi borówki wymieszane z cukrem.
- Z pozostałego ciasta wycinamy cienkie paski i na wierzchu każdej tarty tworzymy dekoracyjną kartkę.
- Ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 20 minut.
- Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
nietylkokuchnia.blogspot.com