Tak skutecznie wyczyścisz palniki w kuchence. Będą lśniły jak nowe
Często używanie kuchenki gazowej skutkuje jej silnym zabrudzeniem. Jeśli nie czyścimy jej na bieżąco, tłuszcz i brud oklejają okolice palnika i tworzą bardzo nieestetyczny widok. Taka gruba warstwa jest trudna do usunięcia nawet za pomocą profesjonalnych środków. Wystarczy jednak znać triki, które znacznie ułatwią pozbycie się tego problemu i odzyskanie czystej kuchenki, gotowej do użycia.
Pryskający tłuszcz, kipiące garnki i unoszący się w powietrzu kurz to najczęstsi winowajcy osadzania się brudu na kuchennych palnikach. Tylko codzienne żmudne usuwanie go może zapewnić nam komfort gotowania. Jeśli jednak robimy to tylko raz na jakiś czas, to warto wypróbować trik naszych babć, którego tradycja sięga kilkudziesięciu lat wstecz. W czasach, gdy w sklepach były znaczne niedobory produktów, panie domu musiały radzić sobie, polegając wyłącznie na własnej pomysłowości.
Domowy pogromca tłuszczu z kuchennej szafki
Przypalone resztki dań chętnie osadzają się na palnikach, a utrwala je tłusta warstwa, która na pierwszy rzut oka wydaje się nie do ruszenia. Nic bardziej mylnego – pokona je niezawodna mieszanka dwóch produktów, które na pewno masz w kuchennej szafce. To proszek do pieczenia oraz ocet. Mieszając je ze sobą, zyskujemy prawdziwego sprzymierzeńca w walce o czystą kuchnię. Ocet działa jak rozpuszczalnych w zetknięciu z tłuszczem. Proszek do pieczenia to naturalna substancja ścierająca zabrudzenia przywierające do przedmiotów. Wystarczy zdjąć palniki z kuchenki i wymoczyć w wodzie z dodatkiem tych dwóch składników, a gdy je wyszorujemy po kilku godzinach takiej kąpieli, znów będą wyglądały jak nowe.
Podstawowe zasady dbania o palniki
Aby kuchenka służyła nam długo i działała bez zarzutu, warto stosować kilka zasad jej konserwacji. Unikniemy wtedy problemów z nierównomiernym ogrzewaniem garnków, zwiększonego zużycia gazu i ulatniania się go. Gruba warstwa przypalonego jedzenia może również zająć się ogniem i stworzyć poważne niebezpieczeństwo dla domowników. Zapobiegajmy wylewaniu się zawartości garnków na palniki, gdyż przedłużymy w ten sposób ich żywotność. Najważniejsze jest regularne oczyszczanie kuchenki z brudu i dbanie o przepuszczalność dysz palnika. Jeśli są one zatkane, to prędzej czy później ulegną awarii i będą wymagały interwencji fachowca. Ważne są też coroczne przeglądy instalacji i urządzeń gazowych. Pozwalają one wykryć ewentualne nieprawidłowości i w porę na nie zareagować.
Warto wyrobić w sobie nawyk regularnego czyszczenia palników kuchennych. Jeśli brakuje nam czasu, włączmy w to domowników, którzy również korzystają z tego sprzętu. Zapobiegniemy wówczas nagromadzeniu się zabrudzeń, ułatwiając sobie pracę i sprawiając, że nasza kuchnia stanie się oazą czystości i wzorem dla innych pań domu.