Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

8 listopada 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

pierś z kurczaka

4 łyżki oleju rzepakowego

cebula

2 ząbki czosnku

2 suszone pomidory w oleju

150 ml śmietany 30 %

paczka szpinaku

oregano, sól, pieprz

makaron tagliatelle

parmezan – 6 płatków

Gotujemy makaron al dente.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekana cebulę, czosnek i szklimy. Dodajemy teraz pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy około 10 minut, doprawiamy do smaku, dodajemy szpinak, całość dusimy pod przykryciem, na koniec wlewamy smietanę, mieszamy, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, doprawiamy całość,  Do rondla wrzucamy opakowanie ugotowanego makaronu i posypujemy całość parmezanem.