Szynka z korzenną nutką
Składniki:
1 kg szynki
6-8 plasterków boczku wędzonego
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego jałowca
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
1 cebula
5 łyżek oleju
2 łyżki soku z cytryny
szczypta ostrej papryki
2 szczypty rozmarynu
5 listków laurowych
Przygotowanie:
Pasta: Obrane ząbki czosnku utrzeć z solą, pieprzem i jałowcem. Cebulę drobno posiekać. Dodać cynamon, sok z cytryny, cebulę, olej, paprykę, rozmaryn, wymieszać.
Mięso umyć, osuszyć,natrzeć przygotowaną pastą i pozostawić na noc w lodówce.
Plastrami boczku owinąć szynkę, obłożyć listkami laurowymi, obwiązać nicią bawełnianą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym podlać wodą. Piec około 1,5 godz. w temp. 190 stopni.
Podczas pieczenia kilka razy od czasu do czasu podlewać wodą.