Szynka wieprzowa z „kurnej chaty”
Od chwili kiedy kupiłam Garnek Rzymski eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami kiedy właśnie w glinianych naczyniach pieczono i gotowano .
Czas : 2,5 godziny + 48 godzin macerowanie mięsa
Składniki :
1.5 kg chudej wieprzowiny od szynki
2 łyżki oleju
1 pełna łyżeczka miodu ( najlepiej wrzosowy )
1 łyżeczka musztardy lub ¼ łyżeczki mielonej gorczycy
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka mielonego jałowca
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka powidełek z głogu ( lub kilka owoców suszonego głogu namoczonych )
4 wędzone śliwki
3 ząbki czosnku
4 suszone kapelusze grzybów
½ marchewki
4 cebule
1 łyżka wódki Żubrówki ( Ginu lub czystej )
½ łyżeczki soli
2 łyżki utartego piernika
Zrobić pastę przyprawową z oleju , miodu , musztardy ( lub gorczycy ) , zmiażdżonego czosnku , mielonego jałowca , rozmarynu, majeranku , powidełek głogowych , wódki , soli . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 48 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .
Namoczyć Garnek Rzymski na 15 minut . Zetrzeć nadmiar przyprawy z mięsa i ułożyć w garnku .Dorzucić pokrojone w paseczki namoczone śliwki i grzyby , pokrojone w pół plasterki cebule i marchewkę . Podlać ½ szklanki wody .
Wstawić do zimnego piekarnika .
Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 * C . Potem podkręcić do 230 * C i piec 2 godziny .
Wyjąc mięso .Sos zlać do garnuszka . Podlać ½ szklanki wody . Dodać piernik i zagotować .