Szynka wieprzowa nadziewana kiełbasą

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Szynka wieprzowa pieczona z kiełbasą

Czas :1,5 godziny

Składniki :

1,5 kg mięsa od szynki
1 kiełbasa polska- surowa
4 średnie cebule
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki octu wiśniowego
papryka mielona –słodka
sól
pieprz mielony
czosnek – 2 ząbki
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
łyżka ziaren jałowca
olej do smażenia

Mięso natrzeć marynatą zrobioną z sosu sojowego, 2 łyżek oleju, octu wiśniowego, soli , pieprzu, papryki mielonej ,roztartego z sola czosnku .Zrobić w mięsie kieszeń i włożyć tak kiełbasę . Zostawić mięso w lodówce na noc. Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka .Dodać pokrojoną cebulę , ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec .Zalać wodą tak by zakryła mięso ( ok. 1 litra ). Dusić aż szynka będzie miękka ( ok. ).Wyjąć mięso. Przetrzeć sos przez sito, doprawić marynatą .( można dodać śmietany ).Mięso pokroić w plastry .Podawać na ciepło z sosem jako danie obiadowe lub na zimno jako przekąskę.


nadesłane: Babciagramolka