Szynka jabłkowo-goździkowa

27 września 2013, dodał: Kalinka01
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1,5 kg surowej szynki

4 łyżki galaretki jabłkowej

4 łyżki soku z cytryny

600 gram małych cebul

5 gram goździków

masło

sól, pieprz cytrynowy

zagrzać w garnku galaretkę jabłkową z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz szczyptą pieprzu, od czasu do czasu mieszać, kiedy glazura uzyska jednolitą konsystencję zdjąć z ognia. Szynkę oprószyć solą, podsmażyć na masełku ze wszystkich stron, rogrzać piekarnik do do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne napełnić wodą (około 200 ml). Powbijać w szynkę goździki – ma przypominać jeża. Szynkę ułożyć w brytfance z wodą, rozsmarować na niej galaretkowatą glazurę.Naczynie z szynką wstawić  do piekarnika, od czasu do czasu podlewać płynem z pieczenia. Obrać cebulki, przepołowić, po 30 minutach pieczenia dodać do mięsa. Upieczoną szynkę kroimy w plastry.Dekorujemy mandarynkami, marcheweczkami i cząstkami jabłka.