Szynka jabłkowo-goździkowa
składniki:
1,5 kg surowej szynki
4 łyżki galaretki jabłkowej
4 łyżki soku z cytryny
600 gram małych cebul
5 gram goździków
masło
sól, pieprz cytrynowy
zagrzać w garnku galaretkę jabłkową z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz szczyptą pieprzu, od czasu do czasu mieszać, kiedy glazura uzyska jednolitą konsystencję zdjąć z ognia. Szynkę oprószyć solą, podsmażyć na masełku ze wszystkich stron, rogrzać piekarnik do do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne napełnić wodą (około 200 ml). Powbijać w szynkę goździki – ma przypominać jeża. Szynkę ułożyć w brytfance z wodą, rozsmarować na niej galaretkowatą glazurę.Naczynie z szynką wstawić do piekarnika, od czasu do czasu podlewać płynem z pieczenia. Obrać cebulki, przepołowić, po 30 minutach pieczenia dodać do mięsa. Upieczoną szynkę kroimy w plastry.Dekorujemy mandarynkami, marcheweczkami i cząstkami jabłka.