Szyneczka w sosie pieczeniowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kg mięsa od szynki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe Galeo
4 ziela angielskie
olej
2 łyżki śmietany 30%
3 łyżki mąki
koperek
wegeta, pieprz
1 kostka mięsna
Mięso umyć i pokroić na grubsze plastry, do naczynia żaroodpornego, wlać kilka łyżek oleju , na rozgrzany olej położyć mięso i przypiec z obu stron, dać liście i ziele, pokroić cebulkę i czosnek w kostkę, wsypać do mięsa i podpiec, aby cebulka była zrumieniona tak, aby uzyskać potem ciemny kolor sosu. Następnie podlać mięso wodą aby było zakryte, gotować do miękkości mięsa, dodać śmietanę, kostkę mięsną mąkę rozrobić w odrobinie wody wlać do sosu i zagotować, dodać pokrojony koperek, przyprawić przyprawami.