Popołudniowa kawa lub herbata kojarzy nam się często z ładnie nakrytym stolikiem i eleganckim serwisem. Każdy z nas ma swoją ulubioną filiżankę do herbaty lub kawy, a do tego byłoby dobrze aby na stole pojawiło się jakieś domowe ciasto, które umili nam popołudniowy relaks. Naprawdę nie trzeba jednak długich przygotowań, aby wykonać to błyskawiczne ciasto, w którym zatopiona jest cała tabliczka gorzkiej czekolady! Autorem przepisu jest nasza czytelniczka, która uwielbia takie błyskawiczne wypieki domowe i zapewnia, że ciasto szybka znika ze stołu. Postanowiliśmy sami w redakcji upiec to ciasto i nie zawiedliśmy się: jest puszyste i bardzo smaczne, a dodatek czekolady doskonale je uzupełnia. Zrobienie tego ciasta zajęło nam około 10 minut, pamiętajcie aby wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej.
składniki:
4 średniej wielkości jaja
pół szklanki cukru
350 gram mąki pszennej (my daliśmy na pół z kokosową)
100 ml oleju
niecała szklanka mleka
odrobina esencji lub aromatu cytrynowego
cała tabliczka czekolady
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
przygotowanie:
Jajka należy zmiksować ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy następnie olej, mleko i całość ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, aromat i całość miksujemy. Do keksówki wysmarowanej masłem i bułką tartą wlewamy połowę masy, kładziemy tabliczkę gorzkiej czekolady, ponownie zalewamy masą. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu możemy ciasto posypać cukrem pudrem.