Szybki schab z patelni
Artykuł zewnętrzny
Schab smaży się szybko a jest smacznym i chudym mięsem.
SKŁADNIKI:
- 5 kotletów ze schabu wieprzowego b/k (grubości ok. 1cm)
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- do smażenia: 2 łyżki oleju+1 łyżka masła
OPIS PRZYGOTOWANIA:
Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i tymiankiem. Kotlety robić nieco tłuczkiem przez folię spożywczą, obtoczyć w mące z przyprawami. Kłaść na mocno rozgrzaną patelnię z tłuszczem, smażyć do zrumienienia z obu stron. Można na koniec podlać nieco wodą albo białym winem i poddusić. Podawać z warzywami z wody albo surówką.