Szybki placek z truskawkami
szybkie ciasto, wilgotne i smaczne
składniki:
- 2,5 szkl. mąki pszennej luksusowej,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 4 jajka kurze,
- 200 ml maślanki,
- 100 ml oleju – dodałam słonecznikowy,
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego Demerara,
- ok. 1/2 kg truskawek – ja użyłam świeżych, ale można dać mrożone tylko trzeba je trochę odmrozić i osączyć z soku
- 3 łyżki soku z cytryny + skórka otarta z połowy owocu,
- kruszonka: 50 g masła + 1/2 szkl. cukru + 1/2 szkl. mąki
- do formy: 1-2 łyżeczki masła+ 2-3 łyżki bułki tartej
sposób przygotowania:
Kruszonka: miękkie masło rozetrzeć rękami z cukrem i mąką – masa powinna być grudkowata. Odłożyć do lodówki żeby stężała.
Truskawki opłukać, osączyć, usunąć szypułki a owoce pokroić na ćwiartki. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, sokiem z cytryny i skórką. W innym naczyniu wymieszać maślankę z proszkiem do pieczenia – uwaga bo rośnie! Jajka z olejem przelać do mąki, wymieszać lekko. Dodać spienioną maślankę, zamieszać tylko żeby składniki lekko się połączyły – tak jak przy robieniu muffinek. Dodać 3/4 truskawek, zamieszać i przelać ciasto do formy (moja 25×35, ale może być nieco mniejsza a ciasto będzie wyższe). Wierzch posypać resztą truskawek i grudkami kruszonki. Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.