Szybki placek z truskawkami

14 grudnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

szybkie ciasto, wilgotne i smaczne

składniki:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej luksusowej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 4 jajka kurze,
  • 200 ml maślanki,
  • 100 ml oleju – dodałam słonecznikowy,
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego Demerara,
  • ok. 1/2 kg truskawek – ja użyłam świeżych, ale można dać mrożone tylko trzeba je trochę odmrozić i osączyć z soku
  • 3 łyżki soku z cytryny + skórka otarta z połowy owocu,
  • kruszonka: 50 g masła + 1/2 szkl. cukru + 1/2 szkl. mąki
  • do formy: 1-2 łyżeczki masła+ 2-3 łyżki bułki tartej

sposób przygotowania:

Kruszonka: miękkie masło rozetrzeć rękami z cukrem i mąką – masa powinna być grudkowata. Odłożyć do lodówki żeby stężała.

Truskawki opłukać, osączyć, usunąć szypułki a owoce pokroić na ćwiartki. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Jajka roztrzepać, wymieszać z  olejem, sokiem z cytryny i skórką. W innym naczyniu wymieszać maślankę z  proszkiem do pieczenia – uwaga bo rośnie! Jajka z olejem przelać do mąki, wymieszać lekko. Dodać spienioną maślankę, zamieszać tylko żeby składniki lekko się połączyły – tak jak przy robieniu muffinek. Dodać 3/4 truskawek, zamieszać i  przelać ciasto do formy (moja 25×35, ale może być nieco mniejsza a  ciasto będzie wyższe). Wierzch posypać resztą truskawek i grudkami kruszonki. Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

file1292340927



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...