Szybki gulasz warzywny

20 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

doskonały na lekką kolację, można zjeść ze świeżą bułką albo z ryżem

składniki:

  • 1 nieduża cukinia
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka grubego szczypioru
  • 2 pomidory + ew. 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
  • 1-2 łyżki świeżych listków bazylii
  • do smaku: sól, odrobina cukru, pieprz mielony
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 4-5 łyżek oleju

sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć, osuszyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę lub paski. Chili i czosnek posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Cukinii nie obierać, jeśli jest starsza – usunąć łyżką watowaty środek z pestkami a resztę pokroić w półplasterki. Zieleninę posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i chili, smażyć aż cebula się zeszkli, dodać paprykę, czosnek i lubczyk, jeszcze chwilę smażyć. Kiedy papryka odrobinę zmięknie dodać pomidory, ew. koncentrat oraz cukinię, podlać niewielką ilością wody – potrawa ma być gęsta – i dusić nie więcej jak 5 min., tylko tyle żeby cukinia nie była surowa. Doprawić solą, cukrem, pieprzem i na koniec dosypać zieleninę. Cały urok tego, bardzo szybkiego do przygotowania, dania polega na tym, że warzywa nie mogą być rozgotowane i musimy czuć je „pod zębem” a duża ilość ziół nadaje piękny aromat.

file1263986943