Szybka zupa dyni

2 marca 2011, dodał: daffodila
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 500 g surowej dyni

– 2 średniej wielkości ziemniaki

– 2 średniej wielkości marchewki

– mała cebula

– ząbek czosnku

– 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw

– łyżeczka curry

– szczypta startego imbiru (niekoniecznie)

– sól

– pieprz

– cukier

– 4 łyżki oliwy

– śmietanka* (lub serek topiony)

Sposób przyrządzania:

Na oliwie trzeba zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę i rozgnieciony ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaku, marchew i  dynię. To podsmażamy (krótko) i doprawiamy curry. Dodajemy starty imbir. Na koniec  wlewamy rosół lub wywar z warzyw i gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Kiedy wszystko się ugotuje, miksujemy całość tak, aby zupka miała kremową konsystencję. Opcjonalnie można dodać serek topiony i jeszcze raz zmiksować zupę.

Wlewamy na talerz i dodajemy łyżkę śmietany (jeśli ktoś lubi). Polecam!

file1299072253



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz