Szybka zupa dyni
Składniki:
– 500 g surowej dyni
– 2 średniej wielkości ziemniaki
– 2 średniej wielkości marchewki
– mała cebula
– ząbek czosnku
– 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
– łyżeczka curry
– szczypta startego imbiru (niekoniecznie)
– sól
– pieprz
– cukier
– 4 łyżki oliwy
– śmietanka* (lub serek topiony)
Sposób przyrządzania:
Na oliwie trzeba zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę i rozgnieciony ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaku, marchew i dynię. To podsmażamy (krótko) i doprawiamy curry. Dodajemy starty imbir. Na koniec wlewamy rosół lub wywar z warzyw i gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Kiedy wszystko się ugotuje, miksujemy całość tak, aby zupka miała kremową konsystencję. Opcjonalnie można dodać serek topiony i jeszcze raz zmiksować zupę.
Wlewamy na talerz i dodajemy łyżkę śmietany (jeśli ktoś lubi). Polecam!