Szybka zapiekanka makaronowa na włoski sposób

13 lutego 2017, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

makaron

oliwa

mięso mielone

pomidory siekane z puszki

koncentrat

czosnek

bazylia

sól

żółty ser

Włączamy piekarnik/prodiż. Makron gotujemy chwilę w osolonej wodzie  – powinien być al`dente (w zależności od makaronu czas gotowania to 5-10 min.) Na patelni w międzyczasie dusimy mięso mielone na patelni z oliwą dodając do niego wyciśnięty ząbek czosnku lub kostkę czosnkową, doprawiając solą, pieprzem i bazylią. Po jakichś 5 minutach jak mięso przestanie być surowe dodajemy posiekane pomidorki i koncentrat dla smaku.

Makaron przerzucamy na blachę, zalewamy mięsem z sosem, posypujemy serem lub kładziemy na wierzchu plasterki i zapiekamy jakieś 15 min. żeby rozpuścić ser. Smacznego!