Szybka zapiekanka makaronowa na włoski sposób
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
makaron
oliwa
mięso mielone
pomidory siekane z puszki
koncentrat
czosnek
bazylia
sól
żółty ser
Włączamy piekarnik/prodiż. Makron gotujemy chwilę w osolonej wodzie – powinien być al`dente (w zależności od makaronu czas gotowania to 5-10 min.) Na patelni w międzyczasie dusimy mięso mielone na patelni z oliwą dodając do niego wyciśnięty ząbek czosnku lub kostkę czosnkową, doprawiając solą, pieprzem i bazylią. Po jakichś 5 minutach jak mięso przestanie być surowe dodajemy posiekane pomidorki i koncentrat dla smaku.
Makaron przerzucamy na blachę, zalewamy mięsem z sosem, posypujemy serem lub kładziemy na wierzchu plasterki i zapiekamy jakieś 15 min. żeby rozpuścić ser. Smacznego!