Szybka potrawka z indyka

16 grudnia 2021, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Drób gości na polskich stołach bardzo często. To mięso łatwe w przyrządzaniu, nietuczące i stosunkowo niedrogie, dlatego chętnie wybieramy je na domowy obiad. Jednym z szybkich i atrakcyjnych dań jest potrawka z indyka, którą można przyrządzić na rodzinny posiłek. Jest smaczna, podzielna i nie wymaga wiele wysiłku.

 

                                                             Składniki:

– 200 g piersi z indyka,
– 2 łyżki oleju,
– duża marchew,
– 50 g selera,
– 30 g korzenia pietruszki,
– 30 g pora,
– 1/2 cebuli,
– 200 ml wody,
– 1 ziele angielskie,
– 3 listki limonki,
– płaska łyżeczka suszonej bazylii,
– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
– pieprz czarny,
– 2 łyżki sosu sojowego.

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i selera pokroić w słupki. Pora przeciąć na pół i posiekać w półkrążki, a cebulę w ćwierćkrążki. Pierś indyka pokroić na kawałki i podsmażyć na rozgrzanym oleju razem z cebulą. Gdy tylko zacznie się ścinać, dorzucić warzywa i zalać wodą. Dodać suszone listki limonki i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać bazylię, czosnek, pieprz i sos sojowy. Przed podaniem usunąć listki limonki z potrawy. Dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem.

W jakiej formie Wy zazwyczaj podajecie indycze mięso?