Sztuka mięsa wołowego wg Buni

7 lutego 2011,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 kg wołowiny ( antrykot, karkówka bez kości  )
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 pora
  • kawałek selera ( wielkości pietruszki )
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • przyprawa do zup ( ja daję 2 kostki bulionu wołowego )
  • 6 szklanek wody
  • 2 łyżki masła

grubo mielony czarny ( lub kolorowy ) pieprz

Obrać i umyć warzywa. Ułożyć w garnku , zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować . Do wrzącego wywaru włożyć umyte mięso i gotować na małym gazie ok 1,5 godziny aż będzie miękkie .

W drugim garnku roztopić masło , dolać 1/2 szklanki wywaru z gotowania mięsa , włożyć mięso i chwilę dusić .

Mięso wkładamy do wrzątku by ściąć natychmiast wierzchnią warstwę i by w trakcie gotowania nie wypłukiwać z mięsa smaku ( jak gotujemy mięso na wywar to robimy odwrotnie bo zależy nam wtedy na wywarze ).

Gotowe mięso podajemy z ziemniakami z wody ( lub pieczywem – jak kto lubi ) polane rosołem z masłem i dodatkowo posypane grubo mielonym pieprzem .Do tego do wyboru musztarda , chrzan , ćwikła .

Ja obok układam wyjęte z wywaru warzywa ( co prawda są wygotowane bo nie wyjmuję ich tylko gotują sie cały czas bo zależy mi również na wywarze – ale za to przechodzą smakiem wołowego rosołu i takie mi po prostu smakują ).

Oprócz tego z reguły robię jeszcze jakąś surówkę np. z kiszonych ogórków .

file1297100842



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.