Sztuka mięsa wołowego wg Buni
składniki:
- 1 kg wołowiny ( antrykot, karkówka bez kości )
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1/3 pora
- kawałek selera ( wielkości pietruszki )
- 1 cebula
- 1 goździk
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- przyprawa do zup ( ja daję 2 kostki bulionu wołowego )
- 6 szklanek wody
- 2 łyżki masła
grubo mielony czarny ( lub kolorowy ) pieprz
Obrać i umyć warzywa. Ułożyć w garnku , zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować . Do wrzącego wywaru włożyć umyte mięso i gotować na małym gazie ok 1,5 godziny aż będzie miękkie .
W drugim garnku roztopić masło , dolać 1/2 szklanki wywaru z gotowania mięsa , włożyć mięso i chwilę dusić .
Mięso wkładamy do wrzątku by ściąć natychmiast wierzchnią warstwę i by w trakcie gotowania nie wypłukiwać z mięsa smaku ( jak gotujemy mięso na wywar to robimy odwrotnie bo zależy nam wtedy na wywarze ).
Gotowe mięso podajemy z ziemniakami z wody ( lub pieczywem – jak kto lubi ) polane rosołem z masłem i dodatkowo posypane grubo mielonym pieprzem .Do tego do wyboru musztarda , chrzan , ćwikła .
Ja obok układam wyjęte z wywaru warzywa ( co prawda są wygotowane bo nie wyjmuję ich tylko gotują sie cały czas bo zależy mi również na wywarze – ale za to przechodzą smakiem wołowego rosołu i takie mi po prostu smakują ).
Oprócz tego z reguły robię jeszcze jakąś surówkę np. z kiszonych ogórków .