Sztuka mięsa wołowego wg Buni

7 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 kg wołowiny ( antrykot, karkówka bez kości  )
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 pora
  • kawałek selera ( wielkości pietruszki )
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • przyprawa do zup ( ja daję 2 kostki bulionu wołowego )
  • 6 szklanek wody
  • 2 łyżki masła

grubo mielony czarny ( lub kolorowy ) pieprz

Obrać i umyć warzywa. Ułożyć w garnku , zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować . Do wrzącego wywaru włożyć umyte mięso i gotować na małym gazie ok 1,5 godziny aż będzie miękkie .

W drugim garnku roztopić masło , dolać 1/2 szklanki wywaru z gotowania mięsa , włożyć mięso i chwilę dusić .

Mięso wkładamy do wrzątku by ściąć natychmiast wierzchnią warstwę i by w trakcie gotowania nie wypłukiwać z mięsa smaku ( jak gotujemy mięso na wywar to robimy odwrotnie bo zależy nam wtedy na wywarze ).

Gotowe mięso podajemy z ziemniakami z wody ( lub pieczywem – jak kto lubi ) polane rosołem z masłem i dodatkowo posypane grubo mielonym pieprzem .Do tego do wyboru musztarda , chrzan , ćwikła .

Ja obok układam wyjęte z wywaru warzywa ( co prawda są wygotowane bo nie wyjmuję ich tylko gotują sie cały czas bo zależy mi również na wywarze – ale za to przechodzą smakiem wołowego rosołu i takie mi po prostu smakują ).

Oprócz tego z reguły robię jeszcze jakąś surówkę np. z kiszonych ogórków .

file1297100842



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...